Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη: Οι γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο
Ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες επιστήμονες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη: Οι γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη: Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου.

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη: Όπως επισημαίνεται στη διακήρυξη «η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030, “να μην μείνει κανείς πίσω”».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).

Στο μήνυμά του, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία να πάρουμε θέση και να σπάσουμε τα στερεότυπα και προσθέτει ότι «ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους ως επιστημονικοί ερευνητές και καινοτόμοι».

Έμπνευση αποτελεί για πολλές γυναίκες που ακολουθούν επιστημονική σταδιοδρομία η πολωνίδα φυσικός Μαρί Σκλοντόφσκα – Κιουρί, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ το 1903. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως «η Μαρί Σκλοντόφσκα – Κιουρί αποτέλεσε έμπνευση για πολλές γυναίκες και επιστήμονες στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, πάνω από 100.000 ερευνητές έχουν λάβει τη χρηματοδότηση από τη δράση Marie Sklodowska – Curie (MSCA)».

Η ημέρα λοιπόν, είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες μέσα στους αιώνες, που δεν δίστασαν να προσπαθήσουν και εν τέλει να συνεισφέρουν στην επιστήμη, στην ανακάλυψη φαρμακευτικών αγωγών και στην έρευνα διαφόρων επιστημονικών πεδίων. Ακόμη και σήμερα τα τεράστια εμπόδια που εξακολουθούν να υφίστανται σε διάφορους τομείς, αλλά οι γυναίκες επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι συμβάλλουν ουσιαστικά στην απόκτηση γνώσης και στη αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μερικές από τις γυναίκες έμπνευση Marie Curie

© Underwood & Underwood/CORBIS

Η Marie Curie, ίσως είναι μία από τις γνωστότερες γυναίκες επιστήμονες. Η έρευνα της πάνω στη ραδιενέργεια συνέβαλε στη μοντέρνα πυρηνική επιστήμη, στις ακτίνες X-ray και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Η Curie σπούδασε σε πανεπιστήμιο της Πολωνίας και έκανε το διδακτορικό της στο Παρίσι. Με το σύζυγο της ανακάλυψαν δύο συστατικά της ραδιενέργειας, το πολώνιο και το ράδιο, συμβάλλοντας στη θεραπεία πολλών τραυματισμένων στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αφιερώνοντας τη ζωή της στην έρευνα της ραδιενέργειας, δεν κατάλαβε τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία της και εν τέλει πέθανε από μία ασθένεια που προκαλείται από τη ραδιενέργεια. «Στη ζωή δεν υπάρχει τίποτα για να φοβάσαι, μόνο πράγματα για να κατανοείς».

Katherine Johnson

Η Katherine Johnson ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες και Αφροαμερικανές που δούλεψαν ποτέ για τη NASA. Ήταν μαθηματικός και οι υπολογισμοί της βοήθησαν να αναπτυχθούν οι τροχιές, τα παράθυρα και τα μονοπάτια που θα επέτρεπαν να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω στη Γη, οι πρώτοι αστροναύτες που εξερεύνησαν το διάστημα. Στα πρώτα χρόνια της δουλειάς της δέχτηκε κριτική για το φύλο και το χρώμα της, αλλά δεν υποχώρησε στην προσπάθεια της. «Οι γυναίκες είναι ικανές να πραγματοποιήσουν οτιδήποτε είναι ικανοί και οι άνδρες να κάνουν». Απεβίωσε το 2020 σε ηλικία 102 ετών.

Segenet Kelemu

Photo by FRANCK FIFE / AFP

Η Segenet Kelemu έχει αφιερώσει τη ζωή της στην έρευνα της φυτικής παθολογίας προσπαθώντας να βοηθήσει μικρότερες φάρμες να παράγουν περισσότερο φαγητό, με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας. Η Kelemu μεγάλωσε σε ένα φτωχό χωριό της Αιθιοπίας και ήταν η πρώτη από τις υπόλοιπες γυναίκες που κατάφερε να ξεφύγει από την παντρειά σε μικρή ηλικία και να πάει στο πανεπιστήμιο. Μετά από χρόνια έρευνας στο εξωτερικό, επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της προκειμένου να συμβάλλει σε μία καλύτερη ζωή χωρίς φτώχεια. Έχει βραβευτεί για τη συμβολή της στην επιστήμη και έχει αναγνωριστεί ανάμεσα στις 100 Αφρικανές γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή από το Forbes Africa. «Πιστεύω ότι η ενασχόληση μου με την καλλιέργεια της Αφρικής είναι μία επένδυση που αφορά όλη την ανθρωπότητα».

Jennifer Doudna

Η Jennifer Doudna είναι Αμερικανίδα βιοχημικός που έχει διακριθεί με Νόμπελ για την έρευνα της στην επεξεργασία γονιδίων CRISPR, δηλαδή στη μελέτη της μετάλλαξης γονιδίων που μπορούν να ελέγξουν την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Μεγάλωσε στη Χαβάη και στη συνέχεια σπούδασε στην ιατρική του Harvard. Αυτό ήταν μόνο μία αρχή για μία ζωή γεμάτη έρευνα και συνεισφορά στην επιστημονική γνώση των γονιδιωμάτων. «Όσο πιο πολύ μαθαίνουμε,τόσο γίνεται περισσότερο κατανοητό ότι υπάρχουν πολλά να μάθουμε ακόμα».

Jane Goodall

Η Jane Goodall θεωρείται μία από τις κορυφαίες ειδικούς παγκοσμίως για τους χιμπατζήδες, ενώ είναι πιο γνωστή για την 60χρονη μελέτη της για κοινωνικές και οικογενειακές αλληλεπιδράσεις άγριων χιμπατζήδων από τότε που πήγε για πρώτη φορά στο Εθνικό Πάρκο Gombe Stream στην Τανζανία το 1960. Με την πάροδο των ετών, η Goodall μπόρεσε να διορθώσει ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με τους χιμπατζήδες. Βρήκε, για παράδειγμα, ότι τα ζώα είναι παμφάγα και όχι χορτοφάγα, ότι είναι σε θέση να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν εργαλεία, και ότι έχουν ένα σύνολο μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένων πολύπλοκων και πολύ ανεπτυγμένων κοινωνικών συμπεριφορών.

Είναι η ιδρυτής του Ινστιτούτου Jane Goodall και του προγράμματος Roots & Shoots και έχει εργαστεί εκτενώς σε θέματα διατήρησης και καλής διαβίωσης των ζώων. Έχει υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο του Ανθρώπινου Δικαίου από την ίδρυσή του το 1996, ενώ τον Απρίλιο του 2002, ορίστηκε Αγγελιοφόρος Ειρήνης του ΟΗΕ.

Read more