Barbara Hepworth: Η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle της στη γλύπτρια και σημαντική εκπρόσωπο του μοντερνισμού [pics&vid]
Εισήγαγε τον μοντερνισμό στη γλυπτική
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Barbara Hepworth: Η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle της στη γλύπτρια και σημαντική εκπρόσωπο του μοντερνισμού [pics&vid]

Barbara Hepworth: Τη ζωή και το έργο της Βρετανίδας γλύπτριας τιμά σήμερα η Google, ως μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του μοντερνισμού.

Barbara Hepworth: Μια ηγετική καλλιτεχνική φύση, μια γλύπτρια που πάσχιζε να αναγνωριστεί ανάμεσα στους άντρες συναδέλφους της, είναι η προσωπικότητα που τιμά σήμερα η Google.

Η Dame Jocelyn Barbara Hepworth  (1903-1975)  γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1903 στη Βρετανία. Η δουλειά της αποτελεί παράδειγμα του μοντερνισμού και ιδιαίτερα της σύγχρονης γλυπτικής. Ήταν μια από τις λίγες γυναίκες καλλιτέχνες της γενιάς της που πέτυχε διεθνή εξέχουσα θέση.

Pelagos 1946 Dame Barbara Hepworth 

Μαζί με καλλιτέχνες όπως ο Ben Nicholson και ο Naum Gabo , ο Hepworth ήταν ηγετική προσωπικότητα στην αποικία των καλλιτεχνών που κατοικούσαν στο St Ives κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Η μικρή Barbara έδειξε από νωρίς το ταλέντο της στις τέχνες και ήδη σε ηλικία 12 ετών ήταν κάτοχος αρκετών μουσικών βραβείων. Σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Τέχνης του Λίντς και στη συνέχεια κέρδισε μια ακόμα υποτροφία για να σπουδάσει στο Royal College of Art του Λονδίνου. Η τρίτη υποτροφία που κέρδισε την έστειλε για σπουδές στη Φλωρεντία. Εκεί έμαθε από τον Giovanni Ardini πώς να σκαλίζει το μάρμαρο. Εκεί αναπτύχθηκε και ο μεγάλος έρωτας με τον επίσης γλύπτη John Skeaping με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο.

Η Hepworth ήταν η πρώτη που χάραξε τις τρυπημένες φιγούρες που είναι χαρακτηριστικές τόσο του δικού της έργου όσο και, αργότερα, του Χένρι Μουρ. Οι δυο τους θα ηγούνταν της πορείας προς τον μοντερνισμό στη γλυπτική. Τα επόμενα χρόνια η Hepworth άρχισε να γίνεται ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της γλυπτικής και επηρέασε με το έργο της πολλές καλλιτεχνικές κινήσεις που γεννήθηκαν εκείνα τα χρόνια.

Το 1950 έργα της εκτέθηκαν στο βρετανικό περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας. Μετά τον χωρισμό της από τον δεύτερο άνδρα της η Barbara σταμάτησε να δουλεύει με την πέτρα και το ξύλο και ξεκίνησε να δημιουργεί έργα από χαλκό και πηλό. Παράλληλα, προς το τέλος της καριέρας της πειραματίστηκε και με τη λιθογραφία.

Η σημαντική αυτή γλύπτρια επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Αύγουστο του 1954, περίπου ένα χρόνο μετά το θάνατο του γιου της Πολ σε αεροπορικό δυστύχημα. Ταξίδεψε στην Επίδαυρο, την Αθήνα, τους Δελφούς και σε πολλά από τα νησιά του Αιγαίου, μαζί με την καλή της φίλη Μάργκαρετ Γκάρντινερ. Η παραμονή της εδώ επηρέασε το έργο της αφού μια σειρά από γλυπτά της απέκτησαν τα ονόματα αρχαίων ελληνικών τοποθεσιών.

Παράλληλα εξέδωσε μια συλλογή με σημειώσεις που είχε κρατήσει στο μπλοκ σχεδίασης που χρησιμοποίησε στην Ελλάδα. Είναι σαφές ότι έδωσε μεγάλη προσοχή στα χρώματα, τις μορφές και όσα της έκαναν εντύπωση εδώ. Η Μπάρμπαρα Χέπγουορθ (1903-1975) αποφάσισε να έλθει στην Ελλάδα μετά τον θάνατο του γιου της Πολ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1953.

Η πρωτοπόρος βρετανίδα γλύπτρια του μοντερνισμού ταξίδεψε στην Επίδαυρο και σε άλλα μέρη της χώρας που είναι συνδεδεμένα κυρίως με την κλασική της κληρονομιά. Η παρατεταμένη επίσκεψή της στην Ελλάδα επηρέασε βαθύτατα το έργο της. Ύστερα από το ταξίδι αυτό δημιούργησε μια σειρά από γλυπτά, στα οποία έδωσε ονόματα αρχαίων ελληνικών τοποθεσιών.

Την αγάπη της για την Ελλάδα η Χέπγουορθ τη μοιράστηκε με τον σύζυγό της Μπεν Νίκολσον, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1931 και απέκτησαν τρίδυμα. «Μακάρι να ήσουν εδώ» του έγραφε. «Μοιάζει λάθος να τα βλέπω χωρίς εσένα, γιατί κάθε φορά που τα κοιτάζω σκέφτομαι με ποιον τρόπο θα τα έβλεπες εσύ».

Read more