Άρση μέτρων: Ο λόγος που ανοίγουν τα κομμωτήρια αλλά όχι οι καφετέριες
Θα αργήσουμε λίγο να πιούμε έξω το καφεδάκι μας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άρση μέτρων: Ο λόγος που ανοίγουν τα κομμωτήρια αλλά όχι οι καφετέριες

Άρση μέτρων: Ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς μας εξηγούν ποιοι είναι οι λόγοι για την καθυστέρηση στην επαναλειτουργία ορισμένων κλάδων της αγοράς.

Άρση μέτρων: Οι λόγοι που δεν ανοίγουν ορισμένοι κλάδοι της αγοράς, παρ’ όλο που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν όλα τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας αναλύθηκαν κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση των δημοσιογράφων και του κοινού.

Ποια είναι λοιπόν τα επιστημονικά δεδομένα που στηρίχτηκαν οι αποφάσεις για το άνοιγμα συγκεκριμένων μικρών καταστημάτων λιανικού εμπορίου και όχι όλων; Αφού ούτως ή άλλως παντού θα ισχύουν τα μέτρα. Γιατί, παραδείγματος χάριν, ανοίγουν τα καταστήματα με λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού και όχι καταστήματα υποδημάτων; Γιατί ανοίγουν πρώτα τα κέντρα αισθητικής όπου πελάτης και αισθητικός είναι «πρόσωπο με πρόσωπο» σε απόσταση αναπνοής και δεν ανοίγουν οι καφετέριες, όπου η εξυπηρέτηση θα γίνεται σε εξωτερικό χώρο και με αποστάσεις;»

Ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως το υπουργείο Ανάπτυξης ήθελε να ανοίξει περισσότερες επιχειρήσεις αλλά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων επέμεινε πως θα πρέπει αυτές να ανοίξουν σταδιακά, και έτσι το ποια καταστήματα θα ανοίξουν καθορίστηκε με βάση τον συνολικό επιτρεπόμενο αριθμό πελατών για την πρώτη φάση και όχι με κριτήριο το είδος τους. «Επελέγη από το υπουργείο και τον υφυπουργό ανάπτυξης να είναι το 10%. Δεν θέλαμε έναν τεράστιο όγκο εργαζόμενων να έρθουν στην εργασία και μονομιάς να αυξηθούν οι επαφές υπαλλήλων και πελατών σε εκατομμύρια την ημέρα. Ξέρετε τι είναι 2,5 εκατομμύρια επαφές την ημέρα από 500.000 εργαζόμενους στο λιανεμπόριο; Δεν υπήρχε πιθανότητα να μην υπάρξει διασπορά. Και σε αυτό μας βρήκε απόλυτα σύμφωνους και η Πολιτική Προστασία γιατί και ο υπουργός ήταν παρών».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, από την άλλη τόνισε πως η κατάσταση αντιμετωπίστηκε όχι με κριτήριο «τι θα θέλαμε να ανοίξει» αλλά κυρίως πως θα μπορούσαν να ελεγχθούν επιχειρησιακά τα δυνητικά προβλήματα και οι προκλήσεις από το άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία που έπαιξαν ρόλο την απόφαση είναι:

  • ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις
  • ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα μητροπολιτικά κέντρα, κ
  • η διασπορά των επιχειρήσεων χωροταξικά.

«Παραμένουμε σε εγρήγορση και τρέχουμε όλα τα μοντέλα – εάν τηρήσουμε τα μέτρα, νομίζω σε λίγες βδομάδες όλη η συζήτηση θα είναι περιττή. Εάν δεν τηρηθούν, αν παρατηρηθούν συμπεριφορές όπως εδώ και τρεις μέρες που υπάρχει μια απίστευτη κινητικότητα λες και όλα έχουν τελειώσει, νομίζω ότι θα βρεθούμε προ απροόπτων», ανέφερε.

Read more