Άρση μέτρων Ελλάδα: H σταδιακή έξοδος από το lockdown – Τι θα ανακοινώσει την Τρίτη ο πρωθυπουργός
Σε αναμονή των εξαγγελιών για τη σταδιακή άρση των μέτρων
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άρση μέτρων Ελλάδα: H σταδιακή έξοδος από το lockdown – Τι θα ανακοινώσει την Τρίτη ο πρωθυπουργός

Άρση μέτρων Ελλάδα: Η κυβέρνηση μελετά λεπτομερώς τη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα.

Άρση μέτρων Ελλάδα: Η ανακοίνωση της άρσης των περιορισμών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, με μια μικρή καθυστέρηση, προκειμένου να εξεταστούν οι λεπτομέρειες της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Σημείο αιχμής αποτελεί η λειτουργία των σχολείων καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Έτσι ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα νέες επαφές και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο μήνυμά του προς τους πολίτες ότι το σχέδιο απεγκλωβισμού θα διαρκέσει έως και δύο μήνες, με ορατό το ενδεχόμενο να επανέλθουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση που η πανδημία επιστρέψει είτε τους προσεχείς μήνες, είτε το φθινόπωρο. Μάλιστα, το σχέδιο θα αξιολογείται διαρκώς και θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο οι ειδικοί επί της υγείας. Θα συστήσει, επίσης, εγρήγορση και τήρηση των κανόνων προστασίας και ατομικής υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της επιστημονικής κοινότητας, είναι πολύ πιθανόν το «άνοιγμα» να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων. Ορισμένοι υπολογίζουν ότι μπορεί να φτάσουν και τα 200 ημερησίως, αριθμός που εφόσον επιβεβαιωθεί θα εντείνει τον συναγερμό και θα επιβραδύνει την πορεία επιστροφής στη νέα κανονικότητα. Για τον λόγο αυτόν διαρρέεται ότι το υπουργείο Υγείας υπέγραψε συμφωνίες με δύο εταιρείες -την αμερικανική Abbott και την ελβετική Roche- για να προμηθευτεί μεγάλο αριθμό διαγνωστικών τεστ ώστε να διαπιστώνεται αφενός η προσβολή από τον ιό και αφετέρου η δημιουργία αντισωμάτων σε όσους ενδεχομένως έχουν νοσήσει και ήταν ασυμπτωματικοί. Υπολογίζεται δε ότι από το τέλος Μαΐου, στη χώρα μας θα μπορούν να γίνονται περί τα 8.000 τεστ ημερησίως.

Ο γενικός κανόνας πάντως είναι πως θα ανοίξουν νωρίτερα υπηρεσίες και δραστηριότητες που δεν προκαλούν συνωστισμό και μπορούν να λειτουργήσουν σε εξωτερικό χώρο.

Το χρονοδιάγραμμα

Tο πλάνο περιλαμβάνει τρία χρονικά σημεία σταθμούς και αντίστοιχα «κύματα» επαναλειτουργίας υπηρεσιών και καταστημάτων: την 4η Μαΐου που θα είναι η εκκίνηση, τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου όπου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης κι εν συνεχεία τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και τα μέσα Ιουνίου, όταν θ’ ανοίξουν ξανά τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες ετήσιας λειτουργίας – σηματοδοτώντας έτσι και την προσπάθεια να ξαναζωντανέψει ο τουρισμός.

Η αρχή λοιπόν, θα γίνει με τα υποθηκοφυλακεία, τα κτηματολογικά γραφεία και τις γραμματείες των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ενώ την επόμενη Δευτέρα, στις 4 Μαΐου, αναμένεται σύμφωνα με το πλάνο ν’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής κτλ., αλλά με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Από εκεί και πέρα, στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα διεξαχθούν στο τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου. Το βασικό σενάριο προβλέπει επαναλειτουργία των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου έως τα τέλη Μαΐου, αλλά και των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων πάντοτε υπό την αίρεση της σύμφωνης γνώμης των ειδικών επί της υγείας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για όσο διάστημα λειτουργήσουν τα σχολεία, δεν θα τηρείται απουσιολόγιο και οι μαθητές που θα απουσιάζουν δεν θα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά.

Όσον αφορά στο Δημόσιο, ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισήγηση να υπάρχει σπαστό ωράριο στην ώρα προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όσοι εργάζονται το πρωί θα προσέρχεται στη δουλειά τους σε τρεις διαφορετικές βάρδιες με 60 λεπτά απόσταση στην ώρα προσέλευσης μεταξύ τους δηλαδή στις 7, στις 8 και στις 9. Σε καθεμία από αυτές τις φάσεις υπολογίζεται ότι θα επιστρέφουν στις δουλειές τους περί τους 200.000-300.000 και έτσι μέσα στον Ιούνιο υπολογίζεται να έχουν επιστρέψει όλοι όσοι έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

Κατάργηση του 13033

Αν και από ορισμένους συνεργάτες του δέχθηκε εισηγήσεις να διατηρήσει τον μηχανισμό των αδειών εξόδου μέσω της αποστολής γραπτών μηνυμάτων (SMS) στο 13033 ή της εκτύπωσης βεβαιώσεων από το forma.gr για τις μετακινήσεις τους, ο κ. Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της κατάργησης του μέτρου.

Έτσι, από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να καταργηθούν το SMS στο 13033 και η βεβαίωση μετακίνησης, αλλά θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Θα επιτρέπονται π.χ. οι μετακινήσεις στα όρια του νομού της μόνιμης κατοικίας, αλλά όχι στην επαρχία. Κάποιος, δηλαδή, που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα και έχει ένα εξοχικό σε παραλιακή περιοχή της Αττικής θα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα, αλλά δεν θα συμβαίνει το ίδιο με κάποιον που επίσης είναι μόνιμος κάτοικος Αθήνας και διαθέτει εξοχικό π.χ. στην Πελοπόννησο.

Προς την ίδια κατεύθυνση, από την άρση της καραντίνας δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις για τους ηλικιωμένους, προς τους οποίους θα γίνουν μόνο συστάσεις να λάβουν οι ίδιοι όλα εκείνα τα μέτρα που θα τους προστατέψουν.

Μετακινήσεις με τα ΜΜΜ

Τέλος, σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ότι εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επιβάτες. Επίσης, τόνισε ότι εξετάζεται η αλλαγή των ωρών της πρωινής προσέλευσης στην εργασία για το Δημόσιο και τα εμπορικά καταστήματα, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς στις ώρες της πρωινής αιχμής. Τούτο διότι θα πρέπει να τηρείται ο κανόνας της πληρότητας του 50% σε τρένα, λεωφορεία και τρόλεϊ για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Read more