Απαγόρευση κυκλοφορίας Ι.Χ: Η ΚΥΑ για την απαγόρευση αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας – Τουλάχιστον 3 μήνες ισχύ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρχές Ιουνίου
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας Ι.Χ: Η ΚΥΑ για την απαγόρευση αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας – Τουλάχιστον 3 μήνες ισχύ

Απαγόρευση κυκλοφορίας Ι.Χ: Σύμφωνα με ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε προβλέπεται προσωρινός περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας Ι.Χ: Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένα μέτρο πρόληψης κατά του κορονοϊού και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, όπως τονίζεται. Στην Απόφαση γίνεται αναφορά σε «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19.

Τα μέτρα θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τα μέσα Ιουνίου και για τρεις μήνες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να παραταθούν για άλλους τρεις, μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων και απόφαση του υπουργού Μεταφορών.

Η κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέρει χαρακτηριστικά πως το επόμενο διάστημα θα απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους της Αθήνας λόγω των έργων που θα ξεκινήσουν για τον «Μεγάλο Περίπατο».

Οι δρόμοι στους οποίους επιβάλλεται, σύμφωνα με την παράγραφο 1 της ΚΥΑ, περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων είναι οι εξής:

  • Στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγίων Ασωμάτων.
  • Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της
Ποιοι θα εξαιρούνται

Ο περιορισμός της παρ. 1 δεν αφορά μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους. Επίσης, δεν αφορά όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Επίσης, από τα μέτρα της παρ. 1 εξαιρούνται:

  • μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των περιοχών εφαρμογής της παρούσας,
  • μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης,
  • μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση,
  • τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Για τις μετακινήσεις των περ. α) και β), ο πολίτης πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο τρόπος ελέγχου ή/και το αποδεικτικό συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. α) και β) καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.
Πρόστιμα

Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής της ΚΥΑ, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Δημοτική Αστυνομία. Στους οδηγούς των οχημάτων που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται, με απλή πράξη της ανωτέρω αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Περίοδος ισχύος

Οι προβλέψεις της παρούσας ισχύουν για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από τη δημοσίευσή της. Δίδεται η δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις (3) μήνες, κατόπιν εισήγησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Read more