Άνοιγμα σχολείων: Οι συμβουλές των ειδικών για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών
Οι οδηγίες και η τήρηση των μέτρων προστασίας θα πρέπει να εφαρμόζονται πιστά
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άνοιγμα σχολείων: Οι συμβουλές των ειδικών για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών

Άνοιγμα σχολείων: Σε λίγες ημέρες, στις 14 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Άνοιγμα σχολείων: Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με αγωνία από γονείς και μαθητές για τη μετάδοση του ιού στις σχολικές μονάδες, καθώς και τη σωστή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Οι μέχρι τώρα έρευνες, όπως αναφέρουν τρεις Αμερικανοί επιστήμονες σε παρέμβασή τους στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science» καταλήγουν ότι η συντριπτική πλειονότητα μαθητών ηλικίας τεσσάρων έως δεκαοκτώ ετών είναι ασυμπτωματικοί στον Covid-19 ή περνούν με ήπια συμπτώματα τη νόσο. Παρ’ όλα αυτά η μεταδοτικότητα του ιού ανάμεσα στα παιδιά σε σχέση με τους ενηλίκους, κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα.

Οι τρεις Αμερικανοί καθηγητές Γκάρετ Φιτζέρλαντ, Τίλο Γκρόσερ και Ρόναν Λόρνταν, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, επισημαίνουν ότι, οι λοιμώξεις συνήθως εισάγονται στα σχολεία από την κοινότητα και η περαιτέρω μετάδοση μέσα στα ίδια τα σχολεία είναι σπάνια, όταν τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας, που αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού μεταξύ των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Και συμπληρώνουν ότι όσα σχολεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη εφάρμοσαν τα μέτρα, δεν έχουν συμβάλει σημαντικά στην αυξημένη κυκλοφορία του ιού στις τοπικές κοινότητες.

Με βάση τις έρευνες λοιπόν, που έχουν γίνει και τη μέχρι τώρα εμπειρία από τη λειτουργία των σχολείων, οι Αμερικανοί επιστήμονες αναδεικνύουν τρία ζητήματα όπου θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.

  1. Ελαχιστοποίηση των λοιμώξεων που εισάγονται μέσα στα σχολεία
    Προσεκτική παρακολούθηση των παιδιών για τυχόν συμπτώματα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος φυσικά είναι η εξ΄αποστάσεως μάθηση. Τα σχολεία όμως που έχουν ανοίξει με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, συνήθως έχουν σχεδόν μηδενική μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
  2. Ελαχιστοποίηση της περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού μετά τη διείσδυση του μέσα στο σχολείο
    Χρονικός περιορισμός της παραμονής στον ίδιο χώρο, αποφυγή δραστηριοτήτων όπως τα τραγούδια, βελτίωση του αερισμού των χώρων και συστηματική χρήση της μάσκας. Αν και η μετάδοση του ιού είναι λιγότερο πιθανή σε εξωτερικούς χώρους, οι αθλητικές δραστηριότητες που συνεπάγονται πολύ στενή επαφή και έκθεση στην εκπνοή των άλλων, πρέπει να αποφεύγονται.
  3. Για να αποφευχθεί συρροή κρουσμάτων σε ένα σχολείο, πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η δευτερογενής μετάδοση στο μικρότερο δυνατό αριθμό ατόμων.Απομόνωση των επιμέρους ομάδων (π.χ. τάξεων) της σχολικής κοινότητας μεταξύ τους, κάτι που θα μειώσει τον αριθμό των δυνητικά επικίνδυνων διαπροσωπικών επαφών και θα διευκολύνει την ιχνηλάτηση, αν διαγνωστεί κρούσμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέτρα καραντίνας θα περιοριστούν στη συγκεκριμένη ομάδα (π.χ. τάξη) και όχι σε όλο το σχολείο. Η έγκαιρη ανίχνευση των μαθητών ή εκπαιδευτικών που έχουν μολυνθεί από τον ιό, είναι σημαντική.

Read more