Άνοιγμα σχολείων: Έναρξη στις 7 Σεπτεμβρίου με υποχρεωτική χρήση μάσκας – Όλα τα μέτρα [vid]
Αυστηρά μέτρα προστασίας για τη σωστή λειτουργία
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άνοιγμα σχολείων: Έναρξη στις 7 Σεπτεμβρίου με υποχρεωτική χρήση μάσκας – Όλα τα μέτρα [vid]

Άνοιγμα σχολείων: Με αυστηρά μέτρα θα ξεκινήσει η φετινή σχολική χρονιά.

Άνοιγμα σχολείων: Οι κανόνες αυστηροί με μάσκες για όλους και διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες.

Το μάθημα θα είναι καθημερινό για όλους τους μαθητές, δεν θα υπάρχει δηλαδή εκ περιτροπής προσέλευση στα σχολεία, και όλοι -εκπαιδευτικοί και μαθητές- θα φορούν μάσκα υποχρεωτικώς. Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες. Η  υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου τονίζοντας ότι θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου. Όπως τόνισε, η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη, ενώ η μάσκα θα «είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές», ωστόσο όσον αφορά την ηλικιακή κατηγοριοποίηση για τη χρήση μάσκας η κ. Κεραμέως σημείωσε πως θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, και θα παρέχονται αντισηπτικά από τους δήμους, μεταξύ άλλων μέτρων.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής Νίκος Σύψας μιλώντας στο Open, υπεραμύνθηκε της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων με καθολική παρουσία μαθητών, λέγοντας ότι «καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση όπως όλα τα κράτη της ΕΕ. Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, ο φυσικός τους χώρος είναι εκεί».

«Τα παιδιά, και ιδίως εκείνα του δημοτικού, είναι η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά την επιδημία», πρόσθεσε, επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι «δεν μεταδίδουν εύκολα». Αναφορικά με τα μέτρα για τα σχολεία, σημείωσε ότι θα υπάρχει μέριμνα που δεν θα περιορίζεται στην υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πέντε μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας (εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν θα φορά όλες τις τάξεις του σχολείου, ή αυτές από την Γ’ Δημοτικού και πάνω)
  • Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις -Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά
  • Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο
  • Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων
  • Αν εντοπιστεί κρούσμα κοροναϊού σε σχολείο, θα εφαρμοστεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο, στο οποίο αναφέρθηκε ο Νίκος Σύψας.

«Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά. Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», είπε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, και ο Υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης, συμμετείχαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID19.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, η συνέχιση της προετοιμασίας της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών που είχε ξεκινήσει προ μηνών, προκειμένου – όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου – να επικαιροποιηθεί η προετοιμασία και υπό το φως των πιο πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στη χώρα μας.

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων να πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.). Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το Υπουργείο.

Read more