Αμβρόσιος Καλαβρύτων: Ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου – Καταδίκη για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου
Κατά της ρητορικής του μίσους αποφάσισε ο Άρειος Πάγος
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αμβρόσιος Καλαβρύτων: Ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου – Καταδίκη για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου

Αμβρόσιος Καλαβρύτων: Ένοχος κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος για το ομοφοβικό παραλήρημα το 2019.

Αμβρόσιος Καλαβρύτων: Είχε γράψει σε κείμενό του, «Ε, λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρισχειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους που ζουν στα τρελοκομεία!».

Ο Αμβρόσιος είχε κριθεί ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου για τα δύο αδικήματα τα οποία τον βάρυναν. Πρόκειται για την κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και τη ρητορική μίσους -που εμπίπτει στις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, ωστόσο, άσκησε αίτηση αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης, για την οποία απεφάνθη σήμερα ο Άρειος Πάγος. Ο Άρειος Πάγος τελικά δέχθηκε την πρόταση του αντεισαγγελέα, ο οποίος κατά τη διαδικασία ακρόασης τον περασμένο Ιανουάριο είχε προτείνει να παραμείνει ένοχος ο Αμβρόσιος σε όσα αδικήματα αφορούν στον αντιρατσιστικό νόμο. Σχετικά με την κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, πρότεινε την αθώωσή του λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.

Η μηνυτήρια αναφορά σχετικά με το κείμενο, έγινε από εννέα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές.

Η Κλειώ Παπαπαντολέων, μια εκ των τριών δικηγόρων της πολιτικής αγωγής δήλωσε, «Είναι μια ιστορική απόφαση για την Ελλάδα και απολύτως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο, όριο στο λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία. Η απόφαση αυτή συνιστά δικλείδα ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για την ισότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Θεωρώ την απόφαση τομή για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας», «δεν έχει σημασία η ποινή, είναι καθαρά συμβολικής σημασίας η απόφαση. Είναι μια απόφαση εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με την οποία μπαίνουν οι βάσεις για την προστασία της ισότητας και της ελευθερίας».

Read more