Αμβλώσεις Αργεντινή: Ιστορική απόφαση – Εγκρίθηκε νόμος για το δικαίωμα στην άμβλωση [vid]
Δώδεκα ώρες συνεδρίασης για την έγκριση του νομοσχεδίου
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αμβλώσεις Αργεντινή: Ιστορική απόφαση – Εγκρίθηκε νόμος για το δικαίωμα στην άμβλωση [vid]

Αμβλώσεις Αργεντινή: Με δάκρυα στα μάτια και ζητωκραυγές υποδέχτηκαν την ανακοίνωση γυναίκες σε αναμονή της ιστορικής απόφασης.

Αμβλώσεις Αργεντινή: Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο με 38 ψήφους υπέρ έναντι 29 κατά, έπειτα από δώδεκα ώρες συνεδρίασης.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες γυναίκες που βρίσκονταν στους δρόμους, υποδέχτηκαν την απόφαση με δάκρυα χαράς και έντονους πανηγυρισμούς.

Σε όλη τη Λατινική Αμερική μέχρι τώρα οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο στην Κούβα, στην Ουρουγουάη και σε κάποιες περιοχές του Μεξικού. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, το ανύπαρκτο νομικό πλαίσιο της Αργεντινής για το δικαίωμα στην άμβλωση έχει καταδικάσει εκατομμύρια έφηβες να συνεχίζουν ανεπιθύμητες κυήσεις.

Ενδεικτικά, μόνο στην Αργεντινή σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του «Access to Safe Abortion Network» της Αργεντινής περισσότερα από 7.000 κορίτσια ηλικίας 10 έως 14 ετών κατά την περίοδο 2016-2018 έφεραν στον κόσμο παιδιά, με την πλειονότητα των οποίων να είναι αποτέλεσμα βιασμού.

Credit Image: Carol Smiljan/ZUMA Wire

Μόνο κατά το έτος 2016, 40.000 γυναίκες χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας επιπλοκών, που προέκυψαν από παράνομες αμβλώσεις, σύμφωνα με σχετική έκθεση, ενώ από το συνολικό αριθμό των εισαγωγών, 6.400 αντιστοιχούσαν σε κορίτσια ηλικίας 10 έως 19 ετών.

Η άμβλωση παραμένει παράνομη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, όπου η ισχυρή επιρροή της καθολικής εκκλησίας έχει καταστήσει την επιλογή τις διακοπής της κύησης απαγορευτική για τα περισσότερα έθνη.

Η άμβλωση απαγορεύεται πλήρως στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Νικαράγουα και την Ονδούρα, ενώ εξαιρέσεις γίνονται σε περιπτώσεις βιασμού ή προκειμένου να σωθεί η ζωή της εγκυμονούσας σε άλλα έθνη της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία και η Χιλή.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε χαρακτηρίσει το κίνημα υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης στην Αργεντινή τα τελευταία χρόνια ως «ένα από τα πιο εμβληματικά κινήματα» για το δικαίωμα των γυναικών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις.

«Αν και σίγουρα θα υπάρξει αντίσταση, πιστεύω ότι είναι λογικό να προβλέψουμε, όπως συνέβη όταν η Αργεντινή νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 2010, ότι το νέο αυτό νομοσχέδιο θα προκαλέσει μια αντίδραση ντόμινο στην περιοχή», δήλωσε ο Χουάν Παπίερ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Η χώρα μας είναι χώρα αντιθέσεων. Είναι η μοναδική στον κόσμο που έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης στελέχη της στρατιωτικής χούντας, όμως ακόμη δεν έχουμε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις; Γιατί; Γιατί η εκκλησία είναι μαζί με το κράτος» ανέφερε έξω από την Γερουσία η Έστερ Αλμπαρέγιο, ψυχίατρος, που μαζί με άλλους συναδέλφους της στηρίζουν το νομοσχέδιο.

Το 2018 σχετικό νομοσχέδιο είχε λάβει το «όχι» από τη Γερουσία της Αργεντινής μετά από έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της καθολικής εκκλησίας.

Read more