Ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων: Το Σουδάν ποινικοποίησε μόλις πριν λίγες ημέρες τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων
Ο μεγάλος της αγώνας αρχίζει να δικαιώνεται
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων: Το Σουδάν ποινικοποίησε μόλις πριν λίγες ημέρες τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων: Σύμφωνα με το Reuters ο νέος νόμος εγκρίθηκε στις 22 Απριλίου, βάσει του οποίου, όποιος πραγματοποιεί όποιου είδους γενετήσιο ακρωτηριασμό γυναίκας, θα τιμωρείται με τρία χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο.

Ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων: Μια τεράστια νίκη του γυναικείου κινήματος θεωρείται η ποινικοποίηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στο Σουδάν, όπου απαγορεύτηκε δια νόμου και τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τριών χρόνων. Αυτή η απόφαση είναι εφαλτήριο για ενδεχόμενες μελλοντικές ανάλογες αποφάσεις σε άλλες χώρες.

Περίπου 9 στις 10 γυναίκες στο Σουδάν έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το 87% των γυναικών στο Σουδάν, ηλικίας από 14 έως 49 ετών, έχουν υποστεί κάποιου είδους ακρωτηριασμό στα γεννητικά τους όργανα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Πρόκειται για κοινή πρακτική στη χώρα η αφαίρεση της κλειτορίδας καθώς και των μεγάλων και μικρών χειλέων.

Ο γενετήσιος ακρωτηριασμός που πραγματοποιείται για λόγους κουλτούρας και της πεποίθησης πως ωφελεί τη φήμη ενός κοριτσιού και τις προοπτικές γάμου του, είναι μια βάρβαρη πρακτική  που εκτός της ψυχολογικής κακοποίησης, μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στη ζωή μιας γυναίκας, από πόνους κατά τη σεξουαλική επαφή και κύστες μέχρι αναπαραγωγικά προβλήματα και λοιμώξεις σε ουροποιητικό και νεφρά.

Σύμφωνα με το Reuters, ο νέος νόμος εγκρίθηκε στις 22 Απριλίου. Βάσει αυτού, όποιος πραγματοποιεί όποιου είδους γενετήσιο ακρωτηριασμό γυναίκας, θα τιμωρείται με τρία χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο. «Πρόκειται για τεράστιο βήμα για το Σουδάν και τη νέα του κυβέρνηση» τονίζει μέλος της οργάνωσης Five Foundation, που αγωνίζεται για ένα τέλος στο γενετήσιο ακρωτηριασμό παγκοσμίως, συμπληρώνοντας πως «η Αφρική δεν μπορεί να γνωρίσει ευημερία αν δεν φροντίσει τα κορίτσια και τις γυναίκες της».

Η αφαίρεση των γεννητικών οργάνων ισχύει σε τουλάχιστον 27 χώρες της Αφρικής (μεταξύ άλλων σε Κένυα, Αιθιοποία, Μπουρκίνα Φάσο, Νιγηρί, Σενεγάλη) ενώ η επικίνδυνη και αναχρονιστική αυτή παράδοση ακολουθείται και από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Ο νόμος θα βοηθήσει στην προστασία των κοριτσιών από την βάρβαρη αυτή πρακτική, επιτρέποντάς τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Και θα βοηθήσει τις μητέρες που δεν ήθελαν να υποβληθούν τα κορίτσια τους σε ακρωτηριασμό, αλλά ένιωθαν πως δεν είχαν επιλογή, να αρνηθούν» σημειώνει η Σάλμα Ισμαΐλ, εκπρόσωπος της UNICEF στο Χαρτούμ.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί προειδοποιούν πως ένας νόμος δεν είναι αρκετός για να δώσει τέλος στην πρακτική δεκαετιών που στην κουλτούρα πολλών λαών θεωρείται πυλώνας παράδοσης και κοινωνικής υπόστασης, και υποστηρίζεται με ζέση τόσο από άνδρες, όσο κι από γυναίκες. «Δεν αρκεί μόνο η νομική μεταρρύθμιση. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, ώστε να διασφαλιστεί πως κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό από τις κοινωνίες» καταλήγει η Ισμαΐλ.

Η Γουόρις Ντίρι, γνωστό μοντέλο με καταγωγή από τη Σομαλία  έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Η ίδια έχει υποστεί το βάναυσο τελετουργικό και έχει μιλήσει πολλές φορές δημόσια για τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να εξαλειφθεί η διεθνώς αναγνωρισμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Η Waris Dirie γνωρίζει από πρώτο χέρι τον πόνο και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Το μοντέλο από την αφρικανική χώρα, διέφυγε από έναν αναγκαστικό γάμο σε ηλικία 13 ετών και κατέφυγε στο Λονδίνο. Όταν ήταν πέντε χρόνων, πολύ μικρή για να καταλάβει πραγματικά τι συνέβαινε, υπέστη ακρωτηριασμό. «[Η οικογένειά μου] το έκανε να ακούγεται καλό» λέει η Dirie σε μια συνέντευξη στο Vogue. «Είναι χειραγώγηση, έτσι ώστε το παιδί να μην φοβάται. Περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το βαθύ σοκ που αισθάνθηκε μετά και πώς η οικογένειά της επέμενε ότι “έτσι γίνεται γυναίκα”. “Τώρα είσαι κάποια”» της είπαν.

Για την ιατρικά περιττή πρακτική, που είναι βασισμένη στην ανισότητα των φύλων, συχνά χρησιμοποιείται ο παραπλανητικός όρος «γυναικεία περιτομή». Η Dirie, 54 ετών, η οποία τώρα ζει στην Πολωνία με την οικογένειά της, προσπάθησε και κατάφερε να μετατρέψει την αρνητική εμπειρία της σε θετική.

Εργάστηκε για χρόνια ως μοντέλο – πρωταγωνίστησε στις διαφημιστικές εκστρατείες του οίκου Chanel και φωτογραφήθηκε για εξώφυλλα στο Vogue – αργότερα όμως οδήγησε την καριέρα της σε νέα κατεύθυνση, ιδρύοντας τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Foundation Desert Flower» που υλοποιεί δράσεις για τον τερματισμό του FGM σε όλο τον κόσμο. Η οργάνωση εργάζεται για την επίτευξη του στόχου της μέσω προσπαθειών υποστήριξης, πρόληψης και παροχής ψυχολογικής και ιατρικής βοήθειας στα θύματα.

Αρχικά, η Dirie, το όνομα της οποίας μεταφράζεται σε «Λουλούδι της Ερήμου» στα αγγλικά, δυσκολεύτηκε να πείσει τους ανθρώπους να ακούσουν ακόμη και με τη βοήθεια της αυτοβιογραφίας της «Desert Flower» (Λουλούδι της Ερήμου) το 1997 και της μεταφοράς της στον κινηματογράφο το 2008 με πρωταγωνίστρια το μοντέλο Liya Kebede. Η Dirie αποσκοπεί στη συγκέντρωση 10 εκατομμυρίων υπογραφών μέχρι τα τέλη του 2019, οι οποίες θα επιδοθούν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. «Αποστολής μας είναι να εξαλείψουμε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και να ενημερώσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με αυτό», λέει η Dirie. «Θέλουμε ο κόσμος να ξέρει ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Read more