Ακρόπολη: Αλλάζει εμφάνιση – Εγκαίνια της νέας φωταγώγησης παρουσία Μητσοτάκη και ξένων πρωθυπουργών [pic]
O ιερός βράχος αλλάζει εμφάνιση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακρόπολη: Αλλάζει εμφάνιση – Εγκαίνια της νέας φωταγώγησης παρουσία Μητσοτάκη και ξένων πρωθυπουργών [pic]

Ακρόπολη: Ο ιερός βράχος αποκτά νέο και καταλληλότερο φωτισμό για τη σωστή ανάδειξη του.

Ακρόπολη: Η πρώτη πρόβα για το νέο φωτισμό του ιερού μνημείου έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Και καθώς όλα είναι έτοιμα, τα επίσημα εγκαίνια της νέας φωταγώγησης της Ακρόπολης θα γίνουν μεθαύριο Τετάρτη το βράδυ, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ξένων πρωθυπουργών.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «Το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση για τη φωταγώγηση της Ακρόπολης, στην οποία θα μετέχουν ομόλογοί του από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο φωτισμός του Παρθενώνα και τον υπολοίπων μνημείων αλλάζει με σκοπό την ορθότερη ανάδειξη του μνhμείου.

Η Ελευθερία Ντεκώ, διεθνούς φήμης σχεδιάστρια φωτισμού, έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με την ανάρτησή της, τη 2η ημέρα του Σεπτεμβρίου άναψαν όλοι οι προβολείς που θα φωτίζουν πλέον το μνημείο. Το νέο εγχείρημα ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 από το υπουργείο Πολιτισμού. Σε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Λίνας Μενδώνη, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου και τη διευθύντρια Πολιτισμού Αφροδίτη Παναγιωτάκου, επισφραγίστηκε η χορηγία του Ιδρύματος προκειμένου να εγκατασταθεί σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς αντί του αναβατορίου και να ανανεωθεί ο νυχτερινός φωτισμός ανάδειξης των μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο.

Το έντονο κίτρινο-χρυσό (θερμό λευκό) φως που κυριαρχεί σήμερα, θα χαμηλώσει εσωτερικά για τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο προκειμένου να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη και αυξάνει η ένταση του εξωτερικού φωτισμού το οποίο τονίζεται με ψυχρό λευκό φως. Αντίστοιχα φωτίζονται τα Προπύλαια και οι Καρυάτιδες.

Παράλληλα, βελτιώνεται και ο φωτισμός του Ιερού Βράχου με βασική κατεύθυνση η εικόνα του να μην επιβάλλεται στα μνημεία.

Η ανάρτηση της κ. Ντεκώ

«1/9/2020 πανσέληνος στην Ακρόπολη. Πρώτη μέρα που φωτίσαμε τον Παρθενώνα με όλους του τους προβολείς χαιρετώντας την Σελήνη! Αφιερωμένο στην θέα Αθηνά που …γιορτάζει σήμερα!

Το υπέροχο ταξίδι που η προετοιμασία του ξεκίνησε πριν 9 μήνες, φτάνει στην πιο δημιουργική του φάση! Στον προγραμματισμό του φωτισμού, στην επιμέλεια της κάθε λεπτομέρειας, κλπ.

9 μήνες σχεδιασμός, μελέτες, παρουσιάσεις στο ΚΑΣ, σκληρή δουλειά, κοροναϊός, κούραση, αγωνία, …. υπέροχες συνεργασίες, δυσκολίες, και μετά ικανοποίηση, χαρά!! Έχουμε αρκετή δουλειά ακόμη μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά σήμερα αρχίζουμε αυτό το πολύ δημιουργικό ταξίδι…

Φωτισμός του ιερού βράχου της Ακρόπολης και των μνημείων της. Από τις πιο σπουδαίες στιγμές της επαγγελματικής μου καριέρας. Ίσως η μεγαλύτερη τιμή!
Χωρίς άλλα λόγια! Δέος!

Μοιράζομαι μια μικρή γεύση από το πρώτο …άναμμα!»

Read more