Ακούστηκε Μπετόβεν στις φυλακές Τίρυνθας – Πως αντέδρασαν οι έγκλειστοι
«O σωφρονισμός μπορεί να γίνει πολιτισμός»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακούστηκε Μπετόβεν στις φυλακές Τίρυνθας – Πως αντέδρασαν οι έγκλειστοι

Μπετόβεν: Η καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννη, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στους έγκλειστους στα Καταστήματα Τίρυνθας και Ναυπλίου» οργάνωσε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Μπετόβεν και την έκτη συμφωνία του.

Μπετόβεν: Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί στους έγκλειστους η δυνατότητα χαλάρωσης και αποφόρτισης, αλλά ταυτόχρονα ενδυνάμωσης της αυτοεικόνας τους, καλλιέργειας του ομαδικού πνεύματος και της αισιόδοξης στάσης για τη ζωή.

Η καθηγήτρια του τμήματος Θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επισκέφθηκε τις Αγροτικές Φυλακές Ναυπλίου, την Δευτέρα 6 Ιουλίου και σε συνεργασία με φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, έβαλε στους έγκλειστους να ακούσουν την 6η συμφωνία του Μπετόβεν. Όπως ανέφερε η κα Άλκηστις Κοντογιάννη, η ανταπόκριση των εγκλείστων ήταν μοναδική. Ξαπλωμένοι σε ψάθες και πετσέτες στο μωσαϊκό άκουσαν για 25 λεπτά μουσική, φορώντας μάσκες προστασίας, ενώ είχαν κολλημένο πάνω στο μέτωπό τους ένα μέρος της παρτιτούρας. Αφέθηκαν στη μουσική και ταξίδεψε ο καθένας στον κόσμο του.

Η Άλκηστις Κοντογιάννη μαζί με την διευθύντρια Ευαγγελία Κατερίνη

«Δεν ακούστηκε κιχ, δεν έγινε το παραμικρό σχόλιο, αφοσιώθηκαν στην ακρόαση ψυχή τε και σώματι», ενώ μετά σχολίασαν μεταξύ άλλων: «Ταξίδεψα, Ηρεμία, Πήγα σπίτι μου», ζωγράφισαν και είδαν μέρος μιας ταινίας για τον Μπετόβεν.

Βασικοί στόχοι ήταν να δοθεί στους έγκλειστους η δυνατότητα χαλάρωσης και αποφόρτισης, αλλά ταυτόχρονα ενδυνάμωσης της αυτοεικόνας τους, καλλιέργειας του ομαδικού πνεύματος και της αισιόδοξης στάσης για τη ζωή.

Μαζί κατά την διάρκεια του προγράμματος ήταν η διευθύντρια των Αγροτικών Φυλακών Ευαγγελία Κατερίνη. Την τεχνολογία ανέλαβε ο μεταπτυχιακός φοιτητής Γιώργος Ντέμος. Το πρόγραμμα θα φτάσει στη Βόννη και θα ενταχθεί στο αφιέρωμα για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν.

Η 6η συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

Η Βόννη φέτος τιμά το πιο διάσημο τέκνο της, τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν που γεννήθηκε πριν από 249 χρόνια, στις 16 Δεκεμβρίου του 1770. Η μικρή τότε πόλη του Ρήνου, έμελλε να γίνει η γενέτειρα του μεγάλου Γερμανού μουσουργού. Τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο των εορτασμών, όπως και η «Ποιμενική», η περίφημη 6η Συμφωνία σε Φα μείζονα, που ολοκληρώθηκε το 1808, με την οποία ο κορυφαίος μουσουργός εκφράζει τον θαυμασμό και την αγάπη του για τη φύση. Πρόκειται για ένα από τα λίγα έργα του Μπετόβεν που περιέχουν προγραμματική μουσική. Η Συμφωνία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 22 Δεκεμβρίου του 1808, σε ένα κονσέρτο που διήρκεσε 4 ώρες, στο Theater an der Wien. Ο συνθέτης είπε για την 6η Συμφωνία ότι «είναι περισσότερο εκφραστική από τη ζωγραφική».

Read more