Πώς θα γίνει η υποδοχή στην χώρα μας

Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Αθήνα γύρω στις έξι το απόγευμα, όπως εκτίμησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης και δεν θα διανεμηθεί ούτε σε πιστούς ούτε σε ναούς. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι “η φετινή συγκυρία δεν μας επιτρέπει να υποδεχθούμε το Άγιο Φως με τη λαμπρότητα και τις τιμές που του αρμόζουν”.

Περιγράφοντας αναλυτικά τη διαδικασία μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο, στα Ιεροσόλυμα, στην Αθήνα, ο κ. Βλάσης ανέφερε ότι από την Ελλάδα θα μεταβούν στο Ισραήλ με αεροπλάνο της Aegean μόνο ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου κ. Δαμιανός και ένας βοηθός του. Όπως εξήγησε, μόλις φθάσουν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου κ. Δαμιανός θα παραλάβει στα σκαλιά του αεροπλάνου το Άγιο Φως από τον Έλληνα πρόξενο στα Ιεροσόλυμα, τον κ. Σοφιανόπουλο, ο οποίος θα το μεταφέρει από τον Πανάγιο Τάφο με αυτοκίνητο του ελληνικού προξενείου, ενδεχομένως με κάποια συνοδεία της ισραηλινής αστυνομίας.

Έπειτα το αεροσκάφος θα αναχωρήσει για το “Ελευθέριος Βενιζέλος“, όπου θα το υποδεχθούν σε μια λιτή τελετή ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. Στην υποδοχή του Αγίου Φωτός θα παραβρεθούν συνολικά, με την μπάντα και το άγημα, 17 άτομα. Από το αεροδρόμιο, θα μεταφερθεί απευθείας και θα φυλαχθεί στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στην Πλάκα και δεν θα διανεμηθεί σε πιστούς και σε ναούς.