Αγιά Σοφιά: Σήμερα η πρώτη μουσουλμανική προσευχή – Ο συμβολισμός της 24ης Ιουλίου
Πλήθος κόσμου έξω από τον ναό για την πρώτη προσευχή
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγιά Σοφιά: Σήμερα η πρώτη μουσουλμανική προσευχή – Ο συμβολισμός της 24ης Ιουλίου

Αγιά Σοφιά: Η Αγία Σοφία υποδέχεται από το πρωί δεκάδες Μουσουλμάνους πιστούς, ενώ για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια θα ακουστεί και πάλι μουσουλμανική προσευχή στον χριστιανικό ναό.

Αγιά Σοφιά: Από τις 10 το πρωί, το μνημείο έχει ανοίξει τις πύλες του στους πρώτους πιστούς.

Την ώρα της προσευχής θα μπορούν να προσέλθουν στο ναό μόνο όσοι έχουν πρόσκληση, παρά το μεγάλο πλήθος που βρίσκεται από έξω. Η προσευχή θα πραγματοποιηθεί στις 13.00.

Με Ιερή Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Μητρόπολη απαντά η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Από σήμερα και μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας της 10ης Ιουλίου, ο βυζαντινός ναός που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως μουσείο, μετατρέπεται ως τζαμί. Χθες, Πέμπτη 23 Ιουλίου, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, έκανε ανακοινώσεις αναφορικά με το γεγονός αυτό.

H ταμπέλα έξω από την Αγιά Σοφιά ήταν και το πρώτο που άλλαξε. Πλέον δεν γράφει «μουσείο Αγιά Σοφιά», αλλά «τέμενος Αγία Σοφία».

«Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγιά Σοφιά. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», είπε ο Γερλικαγιά προς τους μουσουλμάνους που αναμένεται αύριο να προσευχηθούν εκεί.

Ο ίδιος μιλώντας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή του να προχωρήσει στην μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος. «Όλοι οι μουσουλμάνοι είναι ενθουσιασμένοι. Το ίδιο κι εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα ανοίξουν από τις 10:00 και θα παραμείνουν ανοικτές έως αύριο το πρωί.

Στην πρώτη αυτή προσευχή θα είναι παρών ο Ερντογάν με το υπουργικό συμβούλιο ενώ θα διευθύνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς. Ωστόσο, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, όπως και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου δεν θα πάρουν μέρος στη φιέστα Ερντογάν.

Τα μέτρα προστασίας θα είναι αυστηρά λόγω κορονοϊού, με τις αρχές να έχουν ανακοινώσει ότι θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη όσων δώσουν το παρόν στην τελετή της Παρασκευής, ενώ θα υπάρχουν 17 σημεία ελέγχου (αλλά και παροχής πρώτων βοηθειών, αν χρειαστεί) στα οποία θα εργαστούν συνολικά 736 υγειονομικοί.

Όσον αφορά στον χώρο, στη δεξιά πλευρά της Αγιάς Σοφιάς έχουν στρωθεί 4.000 τμ τιρκουάζ χαλιά και έχει αποφασιστεί προς το παρόν να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ, που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι. Ο Αλί Ερμπάς έχει σημειώσει πως: «δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε ένα καρφί» ενώ εκτίμησε ότι «θα έρθουν από 700 μέχρι 1.000 πιστοί. Υπάρχει και μια εσωτερική αυλή, θα μπορούσε να μπει κόσμος και εκεί».

Σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί θα παίξουν και οι φωτισμοί. Οι προβολείς και τα φώτα που άλλοτε φώτιζαν τα ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες, άλλα στράφηκαν προς το έδαφος και άλλα σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ οι κεντρικοί πολυέλαιοι φωτίστηκαν ακόμα περισσότερο ώστε όσο το βλέμμα ανεβαίνει προς τα πάνω τόσο να σκοτεινιάζουν τα χριστιανικά σύμβολα.

Η επιλογή της 24ης Ιουλίου

Ο Ερτνογάν επέλεξε για την πρώτη προσευχή την 24η Ιουλίου, διότι πριν από 97 χρόνια (το 1923) υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης που καθόρισε τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει αμφισβητήσει κατά καιρούς τη συνθήκη θεωρώντας ότι η Τουρκία δικαιούται περισσότερα εδάφη από αυτά που της δόθηκαν, κυρίως στο Αιγαίο. Είναι σαφές πως η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ως μια μορφή αντίδρασης θα προστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου, όπως γνωστοποίησε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Την Παρασκευή, 24 Ιουλίου και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, θα προστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών». Ακόμα, σε πολλές Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα, οι καμπάνες θα χτυπήσουν πένθιμα στις 12:00 και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Read more