Αγία Σοφία: Παράνομη η αλλαγή στάτους Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Η αντίδραση της UNESCO
Η Αγία Σοφία προστατεύεται από την UNESCO
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σοφία: Παράνομη η αλλαγή στάτους Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Η αντίδραση της UNESCO

Αγία Σοφία: Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO, τονίζει ότι ο ναός είναι Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και δεν επιτρέπονται αλλαγές χωρίς την έγκριση του οργανισμού.

Αγία Σοφία: Η UNESCO έχει αποστείλει σχετική επιστολή με σειρά ερωτημάτων στις αρμόδιες Αρχές στην Τουρκία από τις αρχές Ιουνίου, χωρίς όμως να έχει λάβει ακόμη απάντηση, όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού.

Ο Ερνέστο Οτόνε Ραμίρεζ, τόνισε στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ότι η UNESCO διερευνά το ζήτημα που έχει προκύψει μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει, ότι η Σύμβαση για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά προβλέπει ότι πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για την αλλαγή του στάτους ενός Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία, απαιτείται απόφαση της αρμόδιας διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO.

Ο Χιλιανός αξιωματούχος διευκρινίζει: «Όταν ένα κράτος-μέλος (Ελλάδα) απευθύνει ερώτημα στον οργανισμό μας για κάποιο συγκεκριμένο παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο, πρέπει να απευθύνουμε το ζήτημα στο κράτος στο οποίο βρίσκεται το μνημείο (Τουρκία) και να περιμένουμε απάντηση». Διαβεβαιώνει, παράλληλα, πως η UNESCO θα συνεχίσει να στέλνει επιστολές μέχρι να λάβει σχετικές απαντήσεις, καθώς το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Υπό κανονικές συνθήκες», συνεχίζει ο Ραμίρεζ, «θα μπορούσαμε να στείλουμε ειδικούς για επιτόπιο έλεγχο (στην Αγία Σοφία), αλλά αυτή την εποχή, μέχρι το Σεπτέμβριο, δεν πραγματοποιούνται αποστολές (λόγω της πανδημίας). Μόλις λάβουμε απάντηση στην επιστολή μας, θα εξετάσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για να διασφαλίσουμε ότι η Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα ασχοληθεί με το ζήτημα».

Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής διευθυντής της UNESCO τονίζει πως «η διαδικασία προϋποθέτει ότι αν υπάρχουν εξελίξεις στη χρήση ενός μνημείου, οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να ενημερώνουν την επιτροπή». «Προς το παρόν, το ζήτημα έχει περιέλθει σε γνώση της UNESCO χάρη σε παρέμβαση “τρίτων”», λέει, αναφερόμενος στις κινήσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς τον διεθνή οργανισμό, αλλά και σε σχετική επιστολή από οργάνωση πολιτών.

Read more