Αγία Σοφία: Μουσείο τέλος – Ξηλώθηκε η ταμπέλα του μουσείου [vid]
Προχωρούν γρήγορα οι εργασίες μετατροπής σε τζαμί
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σοφία: Μουσείο τέλος – Ξηλώθηκε η ταμπέλα του μουσείου [vid]

Αγία Σοφία: Οι εργασίες για τη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προχωρούν γοργά ώστε να προλάβουν την 24η Ιουλίου, που θα γίνει η πρώτη προσευχή.

Αγία Σοφία: Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, όπως έχει ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί  στις 24 Ιουλίου.

Έτσι οι εργασίες ξεκίνησαν από το θόλο στο εξωτερικό του μνημείου, ενώ έγινε και η «αποκαθήλωση» της ταμπέλας που έγραφε «Μουσείο Αγίας Σοφίας».

Παρών ήταν ο διευθυντής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Ζαφέρ Ακτάς, ο οποίος δήλωσε ότι «ήρθαμε εδώ σήμερα για να επιθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας στις 24 Ιουλίου θα μπορέσουν να προσευχηθούν άνετα και ειρηνικά». Τις εικόνες με τις εργασίες και όλες τις αλλαγές στην Αγία Σοφία μεταδίδουν συνεχώς τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Bil, το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν  για τις 24 Ιουλίου είναι ότι αντί να ηγηθεί της προσευχής ο Ερντογάν θα κάνει κήρυγμα. Και το κήρυγμα θα έχει έναν και μόνο σκοπό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Να ανεβάσει την δημοτικότητά του.

Ένα άλλο ζήτημα που προβληματίζει είναι η κάλυψη των ψηφιδωτών και αγιογραφιών μέσα στην Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής απασχολεί έντονα την κυβέρνηση. Το θέμα απασχόλησε μάλιστα και τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος Ερντογάν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Χουριέτ».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε ότι «οι εικόνες θα καλύπτονται μόνο κατά τη διάρκεια της λατρείας. Και υπάρχουν δύο μέθοδοι για αυτό. Η μία είναι να καλυφθούν με μια κουρτίνα, αλλά ερευνούμε αν έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές. Και η δεύτερη είναι, όπως σε ορισμένα μουσεία στην Ευρώπη υπάρχουν συστήματα συσκότισης που χρησιμοποιούνται για μια ορισμένη περίοδο χωρίς να καταστρέψουν το έργο τέχνης, να φέρουμε και να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς τον ίδιο τρόπο».

Read more