Αγία Σοφία: Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή [vid]
Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν τοποθετηθεί και το ηχοσύστημα λειτουργεί
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σοφία: Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή [vid]

Αγία Σοφία: Την Πέμπτη 24 Ιουλίου, θα είναι η ημέρα της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία και όλα φαίνονται έτοιμα.

Αγία Σοφία: Οι προετοιμασίες συνεχίζονται σε γοργούς ρυθμούς για την αυριανή ημέρα.

Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω του έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς.

Δοκιμές γίνονται και στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι και συγκεκριμένα τους στίχους 285 και 286 της Surat al-Baqara, γνωστή ως η προσευχή Amenerresulu. Σ’ ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών από πρόβα, που αναρτήθηκε στα social media, οι Τούρκοι θέλησαν ν αποκαλύψουν μέρος των εργασιών και κυρίως το πως θα είναι στη νέα του μορφή, ο ναός της Αγίας Σοφίας.

Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί.

Όπως είχε αναφερθεί σημαντικό ρόλο θα παίξει ο φωτισμός ώστε να «καλυφθούν» οι αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά. Οι προβολείς στράφηκαν προς το έδαφος ενώ οι κεντρικοί πολυέλαιοι φωτίστηκαν ακόμα περισσότερο ώστε όσο το βλέμμα ανεβαίνει προς τα πάνω τόσο να σκοτεινιάζουν τα χριστιανικά σύμβολα.

Read more