Αγία Σοφία: Αύριο η απόφαση για τη μετατροπή της ή όχι σε τζαμί [vid]
Ανησυχία από αμερικανούς, ρώσους και έλληνες αξιωματούχους
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σοφία: Αύριο η απόφαση για τη μετατροπή της ή όχι σε τζαμί [vid]

Αγία Σοφία: Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πιθανό να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή την απόφαση για τη νομιμότητα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934.

Αγία Σοφία: Όπως δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters, είναι πιθανό tο τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας  να ανακοινώσει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη και να ανοίξει έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, του ναού του έκτου αιώνα παρ’ όλο που έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι σήμερα ένα από τα μνημεία της Τουρκίας που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ αμερικανών, ρώσων και ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη.

Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο.

Η μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί θα ήταν «απαράδεκτη», δήλωσε το Σάββατο 4 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο Μεσαίωνα τώρα». Ο Μητροπολίτης είναι πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax: «Ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο, ζούμε σε έναν κόσμο πολλών ομολογιών και πρέπει να σεβόμαστε τα συναισθήματα των πιστών».

Είπε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν κατάλαβε το κίνητρο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και ότι πιστεύει ότι η εσωτερική πολιτική του Ερντογάν είναι πίσω από την κίνηση. «Πιστεύουμε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες αυτή η πράξη είναι απαράδεκτη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας», κατέληξε.

Read more