Το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας
Η νέα εποχή για τις μετακινήσεις στην πόλη, σε εφαρμογή
DIGITAL

Το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας

Ηλεκτρικό λεωφορείο: Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου ηλεκτροκίνητου λεωφορείου κινεζικής εταιρίας BYD.

Ηλεκτρικό λεωφορείο: Το λεωφορείο αναχώρησε στις 10:00 από το Μετρό «Άγιος Ιωάννης» και τερμάτισε στην Άνω Κυψέλη, με ενδιάμεσες 26 στάσεις.

Η αυτοκινητοβιομηχανία BYD, ανταποκρίθηκε στην ανοιχτή πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για διάθεση δοκιμαστικής λειτουργίας ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο των Αστικών Συγκοινωνιών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΣΥ ΑΕ.

Το λεωφορείο αναμένεται να κάνει μικρού μήκους δρομολόγια για την ΟΣΥ ΑΕ. Στις πιλοτικές του διαδρομές δεν θα μεταφέρει επιβάτες. Έχει μήκος 12 μέτρα, 3 διπλές πόρτες χωρίς σκαλοπάτια εισόδου και η χωρητικότητά του σε επιβάτες είναι 24 καθήμενοι, 51 όρθιοι, 1 ΑμΕΑ, έχει ράμπα για ΑμΕΑ και η μπαταρία του είναι 348 kw. Έχει επίσης 2 Ηλεκτρομοτέρ 2x150kw που αντιστοιχούν σε ισχύ 402 hp και WIFI συνδεσιμότητα για τους επιβάτες. Μεταξύ των καινοτομιών και η ύπαρξη θυρών USB για τη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων των επιβατών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η δοκιμαστική κυκλοφορία δύο ακόμη τύπων ηλεκτρικών λεωφορείων, ενός ευρωπαϊκής τεχνολογίας και ακόμη ενός κινεζικής τεχνολογίας, τα οποία κατά τη δοκιμαστική τους περίοδο θα μεταφέρουν και επιβάτες.

Επισημαίνεται ότι η πιλοτική κυκλοφορία σε μήκος κατάλληλων διαδρομών είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρξει η σωστή προετοιμασία από άποψης υποδομών και οι κατάλληλες λειτουργικές επιλογές οχημάτων-φόρτισης.

«Τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι πολύ πιο επικερδή από τα υπόλοιπα, καθώς η συντήρηση τους είναι πιο φθηνή και πιο χαμηλή από τη συντήρηση της μηχανής καύσης και επιπλέον το κόστος του ηλεκτρισμού και των επαναφορτίσεων είναι πολύ πιο χαμηλό από το κόστος του πετρελαίου», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της BYD Europe, Χαβιέρ Κόντιτζοχ.

φωτογραφίες: EUROKINISSI – ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: Kate Konstantinova on Unsplash

Read more