Ταξί χωρίς οδηγό: Μήπως τελικά είναι το μέλλον [vids]
Εσείς θα παίρνατε ταξί χωρίς οδηγο;
DIGITAL

Ταξί χωρίς οδηγό: Μήπως τελικά είναι το μέλλον [vids]

Ταξί χωρίς οδηγό: Τα αυτόνομα αυτοκίνητα έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν προσφέροντας υπηρεσίες ταξί σε πολίτες.

Ταξί χωρίς οδηγό: Στους δρόμους του Φοίνιξ, στην Αριζόνα λειτουργούν περισσότερα από 300 αυτοκίνητα κινούνται μόνα τους, χωρίς οδηγό.

Πρόκειται για ταξί που παραλαμβάνουν πελάτες από το δρόμο, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Ήδη, κολοσσοί διεκδικούν την εκμετάλλευση αυτού του τομέα με τις απεριόριστες δυνατότητες. Τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανήκουν στην υπηρεσία Waymo One η οποία για πρώτη φορά άνοιξε για το κοινό τον Οκτώβριο.

Με την υποστήριξη της μητρικής εταιρείας Google Alphabet, η Waymo πρωτοστατεί σε αυτόνομα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και το 2021 σκοπεύει να επεκτείνει την υπηρεσία στο Phoenix και πέραν αυτής.

«Καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε σταδιακά την δυναμικότητά μας, θα επεκτείνουμε την υπηρεσία μας σε περισσότερους επιβάτες μέσω μιας δημόσιας εφαρμογής. Ανυπομονούμε να κάνουμε το Waymo One διαθέσιμο και σε περισσότερους ανθρώπους σε περισσότερα μέρη», δήλωσε εκπρόσωπος της Waymo.

Δεν είναι όμως η μοναδική. Η Cruise, η οποία ανήκει στην General Motors, δοκιμάζει τις υπηρεσίες της στο Σαν Φρανσίσκο, μια πόλη όπου ο καιρός και οι δρόμοι είναι πιο περίπλοκοι από το ηλιόλουστο Φοίνιξ. Τον Οκτώβριο η Cruise έλαβε άδεια να δοκιμάσει τα αυτόνομα αυτοκίνητά της χωρίς οδηγό και το σχέδιο είναι να ξεκινήσει μια αυτόνομη υπηρεσία όπως η Waymo, αλλά η εταιρεία δεν έχει πει πότε θα είναι έτοιμη. Στο βίντεο προσομοίωσης φαίνεται ο τρόπος που λειτουργεί.

Άλλη εταιρεία είναι η Lyft, η οποία δοκιμάζει αυτόνομα αυτοκίνητά  στο Σαν Φρανσίσκο. Τον Δεκέμβριο, η Uber εγκατέλειψε την προσπάθειά της να αναπτύξει τα δικά της αυτοκίνητα. Η εταιρεία πούλησε το τμήμα αυτόνομων οχημάτων της στην Aurora Technologies, η οποία υποστηρίζεται από την Amazon, καθώς εστιάζει στις υπηρεσίες ταξί και παράδοσης τροφίμων.

Αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη των υπηρεσιών αυτών και να θα μπορέσουν να εφαρμοστούν σε μεγαλύτερο εύρος.

Read more