Ποια χώρα απαγόρευσε τη χρήση κινητών σε δημόσιους χώρους
Don' t walk and text
DIGITAL

Ποια χώρα απαγόρευσε τη χρήση κινητών σε δημόσιους χώρους

Ο δήμος Γιαμάτο, είναι ο πρώτος δήμος στην Ιαπωνία που προσπαθεί να αποτρέψει τους κατοίκους να χρησιμοποιούν τα smartphone τους, ενώ περπατούν έξω σε δημόσιους χώρους.

Το σχετικό σχέδιο διατάγματος έχει εγκριθεί από τη συνέλευση στον νομό Καναγκάβα, όπου ανήκει ο δήμος, και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου και κατ’επέκταση η έλλειψη προσοχής είναι από τις βασικότερες αιτίες που προκαλούν θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Η δημοτική αρχή τόνισε ότι ελπίζει ότι οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν ότι «τα smartphone πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν οι ίδιοι δεν είναι σε κίνηση». Σύμφωνα με το διάταγμα, οι πεζοί από την Τετάρτη 1 Ιουλίου, θα πρέπει να μετακινούνται στο πλάι του πεζοδρομίου αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το smartphone τους, αντί να στέκονται στη μέση και να εμποδίζουν την κυκλοφορία των υπολοίπων πεζών.

Πάντως, ο «χρυσός» κανόνας είναι να μην χρησιμοποιούμε το κινητό ενώ περπατάμε. Η χρήση κινητού τηλεφώνου προκαλεί ατυχήματα στους πεζούς. Το περπάτημα και η αποστολή μηνυμάτων ταυτόχρονα είναι πλέον κάτι το συνηθισμένο και μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν δεν είστε προσεκτικοί. Οι πεζοί που στέλνουν μηνύματα μπορούν να πέσουν πάνω από τα κράσπεδα, να βγουν έξω από τα αυτοκίνητα και να χτυπήσουν σε άλλους ανθρώπους.

Για αυτό, σταματήστε να χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο ενώ περπατάτε ή να γράφετε μηνύματα για κινητά γιατί τέτοιου είδος δραστηριότητες δεν λειτουργούν. Και σαφώς πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι πεζοί αλλά και οι οδηγοί αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης σχετικά έρευνας, τουλάχιστον ένας στους δύο οδηγούς μιλάει στο κινητό του κατά τη διάρκεια της οδήγησης (54%), ποσοστό μειωμένο κατά 3% σε σχέση με το 2017.

Read more