Ποια εφαρμογή να επιλέξουμε για την πιο ασφαλή επικοινωνία από το κινητό μας
Σε αναζήτηση της πιο ασφαλούς υπηρεσίας
DIGITAL

Ποια εφαρμογή να επιλέξουμε για την πιο ασφαλή επικοινωνία από το κινητό μας

Viber: Οι περισσότεροι χρήστες επιλέγουν περισσότερες της μιας εφαρμογής για την αποστολή μηνυμάτων μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Viber: Η πρόσφατη αλλαγή των όρων χρήσης του WhatsApp είχε ως αποτέλεσμα ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός χρηστών να εγκαταλείψει έναν από τους δημοφιλέστερους -παγκοσμίως- τρόπους επικοινωνίας.

Οι εφαρμογές επικοινωνίας (φωνητικής και γραπτής) που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους. σε όλο τον κόσμο διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Στην ανατολική Ευρώπη και την Ασία για παράδειγμα, το Viber είναι εξαιρετικά δημοφιλές, έχοντας πλησιάσει το 1 δισ. χρήστες, ενώ μην ξεχνάμε ότι και το Facebook Messenger χρησιμοποιείται εκτενώς.

Στις μικρότερες ηλικίες, η βασική εφαρμογή επικοινωνίας είναι το Instagram, ενώ στην Ελλάδα, το Viber είναι μάλλον πιο γνωστό σε σχέση με το WhatsApp. Ενδεχομένως γιατί προσέφερε νωρίτερα τη δυνατότητα για φωνητικές κλήσεις, κάτι που εκτίμησαν ιδιαίτερα πολλοί Έλληνες.

Οι χρήστες συσκευών της Apple έχουν σε μεγάλη εκτίμηση το iMessage και το FaceTime, η Microsoft έχει το Skype, η Google έχει το Google Duo, ενώ σταθερά ανεβαίνουν σε δημοτικότητα εφαρμογές όπως είναι το Signal και το Telegram. Ειδικά το Signal δείχνει να έχει κερδίσει πολύ σε δημοτικότητα μετά την αλλαγή των όρων χρήσης του WhatsApp.

Όπως διαπιστώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός χρηστών χρησιμοποιεί περισσότερες από μία εφαρμογές, έχοντας διαθέσιμες στο smartphone τους 4 και 5 apps επικοινωνίας. Όλες οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούνται τόσο για φωνητική όσο και γραπτή επικοινωνία, με το κόστος είναι δωρεάν σε περίπτωση που είσαι συνδεδεμένος σε ένα WiFi δίκτυο.

Το ζητούμενο, όμως για όλους σχεδόν, είναι η κρυπτογράφηση της επικοινωνίας και η προστασία των δεδομένων που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι χρήστες. Το WhatsApp προσέφερε κρυπτογραφημένη επικοινωνία αλλά όχι στο επίπεδο που προσφέρουν άλλες εφαρμογές όπως το Viber και το Signal, οι οποίες παρέχουν και μία σειρά από άλλες δυνατότητες.

Ο συγκριτικός πίνακα που δημιούργησε το Viber, μας δείχνει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές επικοινωνίας, με σκοπό την προστασία της ιδιωτικότητας της επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών.

Ανάλογα με το τι θέλει κάθε χρήστης μπορεί να κάνει και τις επιλογές του. Για παράδειγμα, αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα προσφέρουν μόνο το Viber και το Signal, οι δύο εφαρμογές που δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς να προσφέρουν το μεγαλύτερο επίπεδο κρυπτογράφησης. Γενικότερα, ο κάθε χρήστης θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικός όσον αφορά τις επιλογές του αν πραγματικά ενδιαφέρεται για την προστασία της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών του.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχει και το ζήτημα της δημοτικότητας της κάθε εφαρμογής. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει η δυνατότητα της διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών. Δηλαδή, για παράδειγμα, να μπορεί ένας χρήστης να στείλει μήνυμα από το WhatsApp στο Viber ή στο Signal.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Viber, το πρόβλημα δεν είναι τόσο τεχνικό καθώς απαιτείται να υπάρχει συμφωνία για ένα κοινό πρωτόκολλο επικοινωνίας.

Read more