Plandemic: Facebook και YouTube κατέβασαν το βίντεο με τις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό [vid]
Ένα βίντεο για τον κορονοϊό γεμάτο θεωρίες συνωμοσίας
DIGITAL

Plandemic: Facebook και YouTube κατέβασαν το βίντεο με τις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό [vid]

Plandemic: Το λεγόμενο «Plandemic» υποτίθεται πως είναι ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο περιέχει μη ακριβείς θεωρίες που μπορεί να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τον κορονοϊό.

Plandemic:  Ήδη Facebook, YouTube και Vimeo έχουν λάβει μέτρα ώστε να κατέβει το βίντεο διότι περιέχει ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για τον κορονοϊό To βίντεο, διάρκειας 26 λεπτών υπό τον τίτλο «Plandemic», είχε γίνει viral αυτήν την εβδομάδα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βίντεο παραθέτει μη αληθείς ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του ιού και την προέλευσή του. Παρά τις δεκάδες προσπάθειες για την κατάργησή του από το διαδίκτυο, οι χρήστες αναρτούν συνεχώς το βίντεο εκ νέου. Το υλικό κυκλοφορεί από τις αρχές της εβδομάδας και έχει διάρκεια 26 λεπτών. Η διάδοσή του μέσω YouTube, Facebook και Twitter είναι τεράστια.

Στο βίντεο πρωταγωνιστεί η Τζούντι Μίκοβιτς, ακτιβίστρια που υποστηρίζει πως πολλά από τα κοινά εμβόλια είναι επικίνδυνα. Η Μίκοβιτς υποστηρίζει, χωρίς ωστόσο να παράσχει αποδείξεις γι’αυτό, πως η χρήση μάσκας «ενεργοποιεί τον κορονοϊό» μεταξύ των ανθρώπων. Παράλληλα, επέκρινε τις εντολές των αρχών για αποχή από τις παραλίες. Επιπλέον, η ίδια περιγράφει τον κορονοϊό σαν θεωρία συνωμοσίας από εκείνους που προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα από τα εμβόλια, ισχυριζόμενη -και πάλι χωρίς τεκμηρίωση- πως στον οργανισμό όσων έχουν ήδη κάνει εμβόλιο για τη γρίπη, έχει εγχυθεί ο κορονοϊός. «Ο ισχυρισμός πως η χρήση μάσκας μπορεί να κάνει κάποιον να νοσήσει, ίσως οδηγήσει σε άμεσο κίνδυνο, γι’αυτό και απομακρύνουμε το εν λόγω βίντεο» ανέφερε το Facebook.

Οι δημιουργοί του «Plandemic» σχολιάζουν ταυτόχρονα πως ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώνεται δεν είναι αληθινός και πως τον «κατασκευάζουν» οι κυβερνήσεις για να ασκήσουν έλεγχο στους πληθυσμούς.

Μια ανάρτηση αναφέρει πως το βίντεο είναι απόσπασμα από ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που θα προβληθεί στο μέλλον. Ο χρήστης προτρέπει τους υπόλοιπους να το δουν και να το κατεβάσουν στον υπολογιστή τους για καινούριες αναρτήσεις.

Για περιεχόμενο που περιλαμβάνει ιατρικώς ατεκμηρίωτες διαγνωστικές συστάσεις για τον κορονοϊό και την αναπνευστική νόσο Covid-19 έκανε λόγο το YouTube που κατέβασε το βίντεο – αν και αργά το βράδυ της Πέμπτης διαπιστώθηκε πως ελαφρώς μονταρισμένες βερσιόν του αυθεντικού βίντεο εξακολουθούσαν να είναι διαθέσιμες. Το Twitter ανακοίνωσε πως μπλόκαρε για τους χρήστες τη χρήση των hashtag #PlagueOfCorruption και #Plandemicmovie, ωστόσο σημείωσε πως το περιεχόμενο ενός μικρότερου κλιπ που κυκλοφρούσε στην πλατφόρμα, δεν παραβίαζε την πολιτική του κατά της παραπληροφόρησης για τη Covid-19.

Να σημειωθεί ότι το Twitter έχει εξαρχής τονίσει πως θα αφαιρεί τους «μη επαληθευμένους ισχυρισμούς» που θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνοι, ενώ το Facebook δημιούργησε νέα εργαλεία για να κατευθύνει τους χρήστες προς αξιόπιστες πηγές πληροφοριών.

Read more