Νέο τεστ ανιχνεύει τον Covid-19 μέσα σε τρία λεπτά και είναι ελληνικό
Η ερευνητική ομάδα προχωρά στις κλινικές δοκιμές
DIGITAL

Νέο τεστ ανιχνεύει τον Covid-19 μέσα σε τρία λεπτά και είναι ελληνικό

Τεστ για κορονοϊό: Το επαναστατικό τεστ είναι φορητό και αναμένεται να συμβάλλει στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Τεστ για κορονοϊό: Το καινοτόμο αυτό διαγνωστικό σύστημα για τη γρήγορη ανίχνευση του κορονοϊού δημιουργήθηκε από την ερευνητική ομάδα υπό τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σπύρο Κίντζιο.

Όπως διαβάζουμε στο Έθνος της Κυριακής, το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα ασυμπτωματικούς φορείς, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα κατά την είσοδο τουριστών στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν κυτταρικό βιοαισθητήρα, ο οποίος μπορεί σε μόλις τρία λεπτά να αποκαλύψει εάν ο ιός έχει προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Το σύστημα λειτουργεί μέσω μιας φορητής συσκευής και ενός κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ.

Photo by Catherine LAI / AFP

Το ενδιαφέρον για μαι τέτοια ανακάλυψη είναι μεγάλο και από φορείς υγείας αλλά και από το υπουργείο Τουρισμού καθώς ο κυτταρικός βιοαισθητήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των τουριστών. «Αυτή τη χρονική στιγμή τόσο η πολιτεία όσο και οι φορείς υγείας έχουν δείξει ενδιαφέρον για το τεστ» ανέφερε ο κ. Κίντζιος «είμαστε σε διαπραγματεύσεις με εθνικής εμβέλειας πάροχο υπηρεσιών υγείας για να αρχίσουμε τις προκαταρκτικές κλινικές σε συνεργασία με εξειδικευμένο φορέα».

Επόμενο βήμα είναι οι κλινικές δοκιμές και η σύγκριση με τα μοριακά και ορολογικά τεστ που έχουν στη διάθεσή τους οι επαγγελματίες της υγείας. Σημειώνεται πως η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Sensors». Η μελέτη φέρει τις υπογραφές του Σπύρου Κίντζιου, πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και καθηγητή του Τμήματος Βιοτεχνολογίας στο Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας, της επίκουρης καθηγήτριας Γεωργίας Μοσχοπούλου, της μεταδιδακτορικής ερευνήτριας Σοφίας Μαυρίκου και του υποψήφιου διδάκτορα Βασίλη Τσεκούρα.

Read more