Μια έξυπνη στάση στη Θεσσαλονίκη με αυτόνομο φωτισμό αλλά και φόρτιση του κινητού σας
Φορτίζουμε το κινητό μας και προστατευόμαστε από τη UV ακτινοβολία
DIGITAL

Μια έξυπνη στάση στη Θεσσαλονίκη με αυτόνομο φωτισμό αλλά και φόρτιση του κινητού σας

Έξυπνη στάση Θεσσαλονίκη: Είναι η πρώτη παγκόσμια πιλοτική εφαρμογή μιας στάσης εξοπλισμένη με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά πάνελ τρίτης γενιάς.

Έξυπνη στάση Θεσσαλονίκη: O δήμος Νεάπολης – Συκεών τοποθέτησε την Τρίτη 21 Ιουλίου μπροστά από το δημαρχείο Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη «έξυπνη στάση» λεωφορείων.

Η «έξυπνη στάση» ή ενεργειακά αυτόνομη, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι εξοπλισμένη με εκτυπώσιμα οργανικά φωτοβολταϊκά τα οποία καλύπτουν τον καμπυλωτό θόλο της στάσης, παράγοντας ενέργεια από το διάχυτο φως. Δίνεται η δυνατότητα στους δημότες – επιβάτες, προφυλασσόμενοι από τις UV υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, να φορτίζουν το κινητό τηλέφωνό τους κατά το διάστημα αναμονής του λεωφορείου έχοντας στη διάθεσή τους τέσσερις θύρες USB.

Κατά τις βραδινές ώρες, η στάση φωτίζεται αυτόνομα με φωτισμό led, ενώ παράλληλα μπορεί να τροφοδοτήσει κατ’ επιλογή του δήμου ρούτερ για WiFi, μετεωρολογικό σταθμό, κ.ά, χάρη στη χρήση της νανοτεχνολογίας, με όλα τα υλικά να είναι ανακυκλώσιμα.

Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης έχει ήδη ζητήσει από τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη μελέτη για την αντικατάσταση των στάσεων λεωφορείου μέσω διαγωνισμού, με τις συγκεκριμένες στάσεις.

Η δημιουργία της αυτής της καινοτομίας έγινε με τη βοήθεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η γνωριμία έγινε μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, όπου ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για τις καινοτόμες εφαρμογές από τον διευθυντή του εργαστηρίου, καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη και τους ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες – ερευνητές και εκπροσώπους εταιρίας που συμπράττει στην προωθούμενη παραγωγή των εφαρμογών.

Photo by Darren Viollet on Unsplash

Read more