Κομήτης Neowise: Η εντυπωσιακή φωτογραφία από το πέρασμα του στη Σάμο υποψήφια για διεθνή διάκριση [pic]
Ο κομήτης που έκανε διάσημη τη Σάμο
DIGITAL

Κομήτης Neowise: Η εντυπωσιακή φωτογραφία από το πέρασμα του στη Σάμο υποψήφια για διεθνή διάκριση [pic]

Κομήτης Neowise: Ο κομήτης έκανε ένα εντυπωσιακό πέρασμα πάνω από το νησί της Σάμου, στο δρόμο του για το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος.

Κομήτης Neowise: Τη στιγμή «έπιασε» με τον φωτογραφικό του φακό ο Μανώλης Θράβαλος από τη Σάμο και είναι υποψήφια για «φωτογραφία της ημέρας»

Ο «κυνηγός» καταιγίδων και αστρονομικών φαινομένων κατέγραψε με τον ειδικό του εξοπλισμό εικόνες από το πέρασμα του κομήτη πάνω από το νησί της Σάμου Συγκεκριμένα απαθανάτισε τον «κοσμικό« επισκέπτη Neowise, τα ξημερώματα της 12ης Ιουλίου στις 04:44 στο Κοκκάρι της Σάμου.

Ο Μανώλης Θραβάλος ανέφερε για τη φωτογραφία: «Η φωτογραφία από τα Αυλάκια της Σάμου δημοσιεύτηκε και κοινοποιείται στα social media της σελίδας Astronomy Picture of the Day (APOD) σε facebook και instagram, για να κριθεί αν θα επιλεχθεί ως φωτογραφία της ημέρας APOD».

Η φωτογραφία που εντυπωσίασε

Μάλιστα ο Μανώλης δημιούργησε και ένα μοναδικό βίντεο με την πορεία του κομήτη, πριν τη δύση του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κομήτης προέρχεται από τα πιο μακρινά και παγωμένα μέρη του Ηλιακού συστήματος, με το κοντινότερο πέρασμά του από τον πλανήτη μας να αναμένεται στις 22 Ιουλίου. Η απόστασή του, δε, των 103 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, θεωρείται ασφαλής.

Ο διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων κομήτης πέρασε στις 3 Ιουλίου το περιήλιό του, επιβιώνοντας από το κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο, και, καθώς επιστρέφει στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος, η πορεία του θα διασταυρωθεί με εκείνη της Γης.

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε φέτος το Μάρτιο από το υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA, ήταν έως τις 11 Ιουλίου ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι στο σκοτεινό και καθαρό πολύ πρωινό ουρανό (περίπου μία ώρα πριν από την ανατολή του Ήλιου), ενώ στη συνέχεια και έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι ορατός πιο νωρίς τα βράδια.

Στην Ελλάδα είναι ορατός με γυμνό μάτι στα βορειοανατολικά, γύρω στις 03:30 με 4 το ξημέρωμα.

Read more