Κινητό και εργασία: Πως αποσπά τη συγκέντρωσή μας ακόμα και όταν το έχουμε σε σίγαση
Εγκεφαλική διαρροή, κινητού παρόντος
DIGITAL

Κινητό και εργασία: Πως αποσπά τη συγκέντρωσή μας ακόμα και όταν το έχουμε σε σίγαση

Κινητό και εργασία: Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει ότι και μόνο η ύπαρξή του στο χώρο εργασίας, αποσπά τους εργαζόμενους.

Κινητό και εργασία: Το θεωρούμε την προέκταση του χεριού μας, την επέκταση της κοινωνικής και όχι μόνο ζωής μας.

Η καθημερινότητά μας δυστυχώς δεν υφίσταται χωρίς την ύπαρξη του κινητού μας για αυτό και οι περισσότεροι το έχουμε συνέχεια επάνω μας. Στο σπίτι μας, στη βόλτα αλλά και στην εργασία μας.

Τι γίνεται όμως όταν το κινητό τηλέφωνο βρίσκεται στο γραφείο μας, την ώρα που εργαζόμαστε; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, το κινητό, ακόμη και αν βρίσκεται σε κατάσταση «σίγασης» αποσπά την προσοχή στον εργαζόμενο. Ο βοηθός καθηγητής McCombs Adrian Ward διενήργησε μελέτη σε δείγμα 800 χρηστών smartphone, και όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί ειδικοί, «Άθελά μας έχουμε το νου μας στο κινητό: εάν χτυπήσει το τηλέφωνο, εάν λάβουμε κάποιο μήνυμα, με λίγα λόγια, η παρουσία του και μόνο, έχει αντίκτυπο στην γνωστική μας λειτουργία».

Αυτό που δεν ξέραμε μέχρι σήμερα είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα μας αποπροσανατολίζουν από τον στόχο μας ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιούνται. Στην επίμαχη μελέτη, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  • Η πρώτη ομάδα είχε τα smartphone πάνω στο γραφείο τους.
  • Η δεύτερη ομάδα είχε τα smartphone μέσα στην τσέπη ή την τσάντα.
  • Η τρίτη ομάδα είχε τα smartphone σε άλλο δωμάτιο.

Όλα τα τηλέφωνα είχαν χαμηλώσει τον ήχο για να μην ακούγονται. Οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που απαιτούν πλήρη συγκέντρωση. Οι συμμετέχοντες που είχαν το τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο, είχαν σαφώς καλύτερες επιδόσεις απ΄αυτούς που το είχαν πάνω στο γραφείο τους. Τα πήγαν λίγο καλύτερα απ’ αυτούς που τα είχαν βάλει μέσα στις τσέπες ή τις τσάντες τους.

Businessman using mobile phone at work

Η ικανότητα συγκέντρωσης στον εργασιακό χώρο μειωνόταν ανεξάρτητα από το αν το τηλέφωνο ήταν ανάποδα ή απενεργοποιημένο. «Με την παρουσία του κινητού πάνω στο γραφείο καταγράφεται κάτι σαν εγκεφαλική διαρροή», όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Photo by Charles Deluvio on Unsplash

Read more