Διπλή μάσκα: Γιατί την εφαρμόζουν Μπάιντεν και Τσιόδρας
Μεγαλύτερη προστασία μεγαλύτερη λέει ο Αθανάσιος Τσακρής
DIGITAL

Διπλή μάσκα: Γιατί την εφαρμόζουν Μπάιντεν και Τσιόδρας

Διπλή μάσκα: Οι μεταλλάξεις και οι φόβοι για νέα έξαρση της πανδημίας έφεραν στο προσκήνιο νέες μεθόδους προστασίας.

Διπλή μάσκα: Ο καθηγητής μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής προτείνει με άρθρο του στην «Καθημερινή» χρήση διπλής μάσκας.

Ο κ. Τσακρής αφού επισημαίνει ότι η συμμετοχή των μολυσμένων επιφανειών και αντικειμένων στη μετάδοση του ιού είναι απειροελάχιστη στέκεται στο θέμα του σταγονιδίων.

Ενημερώνει ότι στην Αυστρία και στη Γερμανία πριν από λίγες μέρες απαγορεύτηκε η χρήση απλών υφασμάτινων μασκών σε καταστήματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώρους παροχής υπηρεσιών, δημόσια κτίρια, γραφεία και ιατρεία και αντικαταστάθηκαν από μάσκες τύπου FFP2 και N95 που μπορούν να φιλτράρουν μέχρι και το 95% των επικίνδυνων σωματιδίων.

Όπως επισημαίνει και εφαρμόζει και ο ίδιος, ο Dr Άντονι Φάουτσι στις δημόσιες εμφανίσεις τους χρησιμοποιούν πλέον ένα συνδυασμός χειρουργικής και υφασμάτινης μάσκας. Ο επικεφαλής της ομάδας κατά του κοροναϊού στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε την επιλογή της διπλής μάσκας ως μία «λογική προσέγγιση» για την αποτροπή της μετάδοσης της Covid – 19.

Πρόσφατα, ειδικοί στις ΗΠΑ έκρουσαν καμπανάκι για την αποτελεσματικότητα της μονής μάσκας μετά και την ανακάλυψη των εξαιρετικά μεταδιδόμενων μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα. Ειδικότερα, συμβουλεύουν τους πολίτες να «αναβαθμίσουν» τις απλές υφασμάτινες μάσκες που αποτελούσαν μέχρι σήμερα μια ικανοποιητική ασπίδα στη διάρκεια της πανδημίας.

Η αλλαγή θα μπορούσε να γίνει εύκολα φορώντας απλά μια δεύτερη μάσκα πάνω από την πρώτη ή ακόμα καλύτερα βάζοντας μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ήρθε η στιγμή να αγοράσουμε τις μάσκες υψηλής ποιότητας KN95 ή N95.

Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και εδώ στην Ελλάδα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τις χρησιμοποιούν ως έναν τρόπο να μιμηθούν τις ακριβότερες χειρουργικές μάσκες που έχουν μεγαλύτερο φιλτράρισμα σωματιδίων και σταγονιδίων.

Read more