Αστέρι της Βηθλεέμ: Οι εντυπωσιακές εικόνες από τη σπάνια σύζευξη Δία – Κρόνου [pics]
Εντυπωσιακό, σπάνιο και με χριστουγεννιάτικες αναφορές
DIGITAL

Αστέρι της Βηθλεέμ: Οι εντυπωσιακές εικόνες από τη σπάνια σύζευξη Δία – Κρόνου [pics]

Αστέρι της Βηθλεέμ: Στις 21 Δεκεμβρίου, ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, πραγματοποιήθηκε ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο.

Αστέρι της Βηθλεέμ: Το εντυπωσιακό γεγονός έλαβε χώρα χθες, 21 Δεκεμβρίου, και αφορούσε τη σύζευξη δυο μεγάλων πλανητών, που είχε να συμβεί εδώ και 400 χρόνια.

Το σπάνιο φαινόμενο έδωσε την ευκαιρία για υπέροχες εικόνες από όλο τον κόσμο. Δύο μεγάλοι πλανήτες, ο Δίας και ο Κρόνος ήρθαν στην πιο κοντινή μεταξύ τους απόσταση τα τελευταία 400 χρόνια, με τη μεγάλη αυτή ”συνάντηση” να τοποθετείται την ίδια μέρα με το χειμερινό ηλιοστάσιο, οπότε και παρατηρείται η μεγαλύτερη διάρκεια νύχτας του έτους.

Οι δύο πλανήτες πλησίασαν σε απόσταση που έφτασαν να μοιάζουν σαν ένα σώμα, γεγονός που θύμισε και λόγω των ημερών, το «Αστέρι της Βηθλεέμ», το οποίο εμφανίστηκε στη γέννηση του Ιησού. Το φαινόμενο χαρακτηρίστηκε μοναδικό, όχι μόνο γιατί πρόκειται για την κοντινότερη σύγκλιση από το 1623, αλλά και γιατί η μεταξύ τους προσέγγιση δεν προβλέπεται να αγγίξει αυτή την μικρή απόσταση μέχρι και το 2080. Την ίδια στιγμή, αποτέλεσε το πρώτο καταγεγραμμένο συμβάν τέτοιου είδους που μελετήθηκε με τηλεσκόπιο. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός πως, ο Γαλιλαίος παρατήρησε για πρώτη φορά τον Δία και τον Κρόνο το 1610, 13 χρόνια πριν την τελευταία μεγάλη σύγκλισή τους. Παρόλα αυτά, εκείνη δεν καταγράφηκε ποτέ.

Το hashtag με το οποίο ανέβηκαν οι εντυπωσιακές εικόνες ήταν το #GreatConjunction2020.

Όπως ανέφερε το Sky & Telescope, ο Κρόνος φαινόταν με κιάλια ή και με γυμνά μάτια πάνω δεξιά από τον φωτεινότερο Δία, ενώ ορατοί ήταν, με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου, συνολικά επτά ουράνια σώματα, σε κατεύθυνση νοτιοδυτική.

Read more