Αφροδίτη: Ενδείξεις για εξωγήινη ζωή στον πλανήτη – Ανακαλύφθηκε φωσφίνη
Η έρευνα δεν σταματά ποτέ
DIGITAL

Αφροδίτη: Ενδείξεις για εξωγήινη ζωή στον πλανήτη – Ανακαλύφθηκε φωσφίνη

Αφροδίτη: Σύμφωνα με τη NASA η ανακάλυψη της φωσφίνης, είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός στην έρευνα για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής.

Αφροδίτη: Η φωσφίνη, το αέριο που συνδέεται με την ύπαρξη ζωής, ανακαλύφθηκε στα όξινα νέφη της Αφροδίτης.

Η μελέτη για την ανακάλυψη φωσφίνης στην Αφροδίτη δημοσιεύτηκε μέσα στην εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Astronomy.

Ο διευθυντής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας χαιρέτισε αυτήν την επιστημονική ανακάλυψη, τονίζοντας ότι θέλει πλέον να δώσει προτεραιότητα στη μελέτη της Αφροδίτης, η οποία είχε «παραμεληθεί» αφού όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Άρη.

«Ζωή στην Αφροδίτη; Η ανακάλυψη φωσφίνης, ενός προϊόντος της αναερόβιας βιολογίας, είναι μέχρι σήμερα το σημαντικότερο γεγονός στην έρευνα για τον εντοπισμό ζωής εκτός της Γης», έγραψε στο Twitter ο Τζιμ Μπρίντενσταϊν.

Κάποιοι ερευνητές ωστόσο, αμφισβητούν την υπόθεση της ζωής, προτείνοντας πως το αέριο θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας ανεξήγητης και άγνωστης στους ανθρώπους, ατμοσφαιρικής – γεωλογικής διαδικασίας. Ωστόσο, η Αφροδίτη δεν είναι πλέον γεωλογικά ενεργή και η δραστηριότητα των ηφαιστείων της έχει τερματιστεί εδώ και 500 εκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα, δεν ανιχνεύεται ούτε τεκτονική δραστηριότητα.

Χημικοί εξηγούν ότι η φωσφίνη έχει σχήμα πυραμίδας – ένα άτομο φωσφόρου στην κορυφή, με τρία άτομα υδρογόνου στην «βάση». Το διαστημικό σκάφος της NASA, Cassini είχε εντοπίσει την ουσία και στην ατμόσφαιρα στον Δία και στον Κρόνο. Όπως όμως εξηγεί η Δρ. Σούζα-Σίλβα, σε αυτούς τους γιγάντιους πλανήτες η ζωή δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία φωσφίνης καθώς η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία και πίεση θα μπορούσε να προκαλέσει την μοριακή σύζευξη του φωσφόρου με το υδρογόνο.

Όμως σε μικρότερους, βραχώδεις πλανήτες όπως η Γη και η Αφροδίτη δεν υπάρχει η απαραίτητη ενέργεια για μια τέτοια διαδικασία. Στην Γη, η φωσφίνη παράγεται αντίθετα από την αναερόβια ζωή, ή τα μικρόβια που δεν χρειάζονται καν οξυγόνο. Σε τέτοιους κόσμους, «μόνο η ζωή μπορεί να δημιουργήσει φωσφίνη, εξ όσων γνωρίζουμε», τονίζει η καθηγήτρια.

Στον πλανήτη μας, φωσφίνη εντοπίζεται μεταξύ άλλων στα εντόσθια, στα κόπρανα πιγκουίνων και σε μερικά σκουλήκια που ζουν βαθιά σε θάλασσες και ωκεανούς. Τα νεότερα δεδομένα από την Αφροδίτη, είναι σύμφωνα με πολύ μεγάλες ποσότητες φωσφίνης στην ατμόσφαιρά της – από 5 έως 20 μέρη ανά δισεκατομμύριο. Πρόκειται για νούμερα χιλιάδες φορές μεγαλύτερα από τις αντίστοιχες τιμές στη Γη που έχει ζωή. Αρκετά καυτή για να λιώνει μέταλλα και με νέφη γεμάτα οξέα, η Αφροδίτη θα μπορούσε θεωρητικά να φιλοξενήσει μόνο πολύ ανθεκτικές μορφές οργανισμών.

Λόγω της κοντινής απόστασης, παραμένει ο πιο εύκολα προσεγγίσιμος πλανήτης για αποστολές από τη Γη, καθώς υπό κατάλληλες συνθήκες, ένα διαπλανητικό ταξίδι ολοκληρώνεται σε λιγότερο από τέσσερις μήνες με την υφιστάμενη τεχνολογία

Read more

DIGITAL

Women4IT: Δωρεάν εκπαίδευση άνεργων γυναικών για τη νέα ψηφιακή εποχή [vid]

DIGITAL

H Apple δημιούργησε μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό [vid]

DIGITAL

Κορονοϊός: Δείτε μέσω μιας εφαρμογής τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή, από το κινητό σας

DIGITAL

Facebook Instagram: Πολύ κοντά η Ευρώπη στον αποκλεισμό από τις διάσημες πλατφόρμες

DIGITAL

Φθινόπωρο: Η Google καλωσορίζει τη νέα εποχή με ένα Doodle

DIGITAL

YouTube: Πότε ξεκίνησε και ποιο ήταν το πρώτο βίντεο που ανέβηκε ποτέ [vid]

DIGITAL

Mascha Kaléko: Την Πολωνή ποιήτρια τιμά σήμερα η Google με το Doodle της

DIGITAL

Apple: Έρχεται αναδιπλούμενο iPhone εάν αληθεύουν οι φήμες για μεγάλη παραγγελία οθονών από τη Samsung