Τζορτζ Φλόιντ

Τζορτζ Φλόιντ

Ο Τζόρτζ Φλόιντ ήταν Αμερικανός πολίτης που δολοφονήθηκε από αστυνομικούς στην Μινεάπολη.

Ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν ένας Αφροαμερικανός που ζούσε στη Μινεάπολη. Το όνομα του έγινε γνωστός για τον πιο τραγικό λόγο. Η αστυνομία της περιοχής προσπάθησε να τον συλλάβει και παρά το γεγονός ότι δεν αντιστάθηκε, ένας από τους αστυνομικούς τον πατούσε στον λαιμό μέχρι να πάθει ασφυξία. Συγκεκριμένα ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν διατήρησε το γόνατό του στη δεξιά πλευρά του λαιμού του Φλόιντ επί 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια σύλληψής του και ενώ εκείνος ήταν δεμένος με χειροπέδες και με το κεφάλι στο έδαφος.

Δύο ακόμα αστυνομικοί συμμετείχαν στην ακινητοποίηση του Φλόιντ, ο οποίος συνελήφθη με την υποψία ότι χρησιμοποίησε ένα πλαστό χαρτονόμισμα, και ένας τέταρτος εμπόδιζε τους περαστικούς απ’το να παρέμβουν καθώς ο Φλόιντ ικέτευε για τη ζωή του και επαναλάμβανε ότι αδυνατούσε να αναπνεύσει.Τα τρία τελευταία λεπτά ο Φλόιντ παρέμενε ακίνητος και δεν είχε παλμό,αλλά οι αστυνομικοί αγνόησαν τις εκκλήσεις των περαστικών να αφαιρέσει ο Σόβιν το γόνατό του από τον λαιμό του Φλόιντ, κάτι που δεν έκανε ακόμη και όταν οι αφιχθέντες διασώστες ξεκίνησαν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στον Φλόιντ.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την αυτοψία δεν βρήκαν κάποια ένδειξη ότι ο Φλόιντ πέθανε από στραγγαλισμό ή ασφυξία αλλά ότι τα γεγονότα της σύλληψής του παράλληλα με την κατάσταση της υγείας του, συμπεριλαμβανομένων της στεφανιαίας νόσου και της υπέρτασης από τις οποίες υπέφερε, μαζί με πιθανές τοξικές ουσίες μέσα στον οργανισμό του ίσως συνέβαλαν στον θάνατό του. Οι δικηγόροι της οικογένειας Φλόιντ ανακοίνωσαν ότι αιτήθηκαν την διενέργεια ανεξάρτητης αυτοψίας. Η ανεξάρτητη νεκροψία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για «ανθρωποκτονία από ασφυξία λόγω πίεσης στο λαιμό και την πλάτη που οδήγησε σε έλλειψη ροής αίματος στον εγκέφαλο».

Οι διαδηλώσεις
  • Μετά τον θάνατο του Φλόιντ, ξέσπασαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στην Μινεάπολις, οι οποίες, αρχικά ήταν ειρηνικές, αλλά αργότερα την ίδια μέρα έγιναν πιο βίαιες, καθώς έσπασαν παράθυρα σε ένα αστυνομικό τμήμα, δυο καταστήματα πυρπολήθηκαν και πολλά άλλα λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν.
  • Διαδηλωτές έφτασαν σε αψιμαχίες με αστυνομικούς, που πυροδότησαν δακρυγόνα εναντίον τους. Επιπλέον, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε περισσότερες από 100 πόλεις και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο.
  • Ο θάνατος του Φλόιντ έχει συγκριθεί με τον θάνατο του Έρικ Γκάρνερ το 2014.
  • Ο Γκάρνερ, επίσης ένας άοπλος αφροαμερικανός, είχε επαναλάβει έντεκα φορές την φράση “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” μετά την σύλληψή του στο Στέιτεν Άιλαντ από την αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Read more

FASHION

Είναι ο πρώτος άντρας που γίνεται εξώφυλλο της Vogue και είναι ο Ηarry Styles

DIGITAL

Τwitter: Τα θέματα του 2020 που διακινήθηκαν περισσότερο στην κοινωνική πλατφόρμα

LIFESTYLE

People: Clooney, Gomez, King και Fauci, τα τέσσερα Πρόσωπα της Χρονιάς σύμφωνα με το περιοδικό [pics]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

2020: Η χρονιά που δεν θα ξεχάσουμε μέσα από ένα συγκλονιστικό βίντεο