Σωτήρης Τσιόδρας

Σωτήρης Τσιόδρας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι γνωστός καθηγητής λοιμωξιολόγιας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας  είναι Έλληνας γιατρός παθολόγος, ακαδημαϊκός με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου. Κατάγεται από το Νεοχώρι Αρκαδίας και ζει στην Αθήνα. Εργάζεται στην Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν» και έχει ανακηρυχθεί Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα εκτελεί καθήκοντα ειδικού συμβούλου και επιστημονικού συνεργάτη του ΕΟΔΥ.

Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 26 Μαΐου 2020 εκτελούσε καθήκοντα εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας, οπότε και σταμάτησαν οι ενημερώσεις του κοινού, ενώ παραμένει, όπως δήλωσε, επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού στην χώρα.  Αποφοίτησε το 1984 από το 15ο Λύκειο Αθηνών και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το έτος 1986 μετεγγράφη στην αντίστοιχη σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το Μάρτιο του 1991 με βαθμό «Άριστα» και παράλληλα το ίδιο έτος έλαβε Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος από τη Νομαρχία Αθηνών.

Ξεκίνησε την κλινική του εκπαίδευση και απόκτηση κλινικής εμπειρίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 401 ΓΣΝΑ (1992-1993).Κατά το διάστημα 1991–1993 υπηρέτησε στο Στρατό Ξηράς, ως ιατρός στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, στη Σύμη και στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Το διάστημα 1993-94 υπηρέτησε αντίστοιχα ως Αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας, και το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης για το υπόλοιπο υπηρεσίας υπαίθρου.

Κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού 2019–20, ορίστηκε επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, αλλά και εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σε καθημερινή βάση. Το προφίλ του σε συνδυασμό με την ψύχραιμη στάση ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας έλαβε πολύ θετικά σχόλια εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας, με πολλούς δημοσιογράφους και άλλους επιστήμονες να κάνουν ειδικές αναφορές στο όνομα του για τη διαχείριση της κρίσης.Σε άρθρο στους The New York Times χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους «ήρωες της επιστήμης στα χρόνια του κορωνοϊού». Κάποια ΜΜΕ του άσκησαν κριτική για παραβίαση της καραντίνας, όταν ο ίδιος εθεάθη να ψέλνει σε άδεια εκκλησία στην Αθήνα.

Βραβεύσεις και διακρίσεις
  • 1991: Δημόσιος έπαινος από τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
  • 1994 – 1996: Υποτροφία ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη.
  • 1997: Έπαινος για την καλύτερη εργασία στον τομέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών κατά την διάρκεια διαγωνισμού μεταξύ μελών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών.
  • 1999: Fellow’s Travel Grant 6th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Chicago, IL 1999.
  • 1999: Fellow’s Travel Grant 39th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC). San Francisco, Ca 1999.
  • 1999 – 2001: Clinical Investigator training program Harvard-MIT.
  • 2001: Βραβείο Maxwell Finland από την λοιμωξιολογική εταιρεία Μασσαχουσέτης για την ερευνητική εργασία κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess και στην Ιατρική Σχολή του Harvard.
  • 2005: Έπαθλο Σωτήρης Παπασταμάτης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Read more

LIFESTYLE

To τηλεοπτικό σποτ της ΕΡΤ με τον Σωτήρη Τσιόδρα [vid]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί - Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι [vid]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Το εμβόλιο είναι το καλύτερο δώρο που μας έκανε η επιστήμη» [vid]

LIFESTYLE

Γιώργος Μαυρίδης: Η αντίδρασή του στις θεωρίες συνωμοσίας για το εμβόλιο - «Μη σου τύχει τέτοιο κακό» [pic]