«Ζωή και θάνατος στην Πομπηία»: Δείτε τη διάσημη έκθεση του Βρετανικού Μουσείου δωρεάν [vid]
Online μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις του Βρετανικού Μουσείου για την Πομπηία
ΤΕΧΝΗ

«Ζωή και θάνατος στην Πομπηία»: Δείτε τη διάσημη έκθεση του Βρετανικού Μουσείου δωρεάν [vid]

«Ζωή και θάνατος στην Πομπηία»: Η έκθεση «Ζωή και θάνατος στην Πομπηία και το Ηρακουλάνιο» θα παρουσιαστεί online και δωρεάν από το Βρετανικό Μουσείοτην Τετάρτη στις 20 Μαΐου.

«Ζωή και θάνατος στην Πομπηία»: Η έκθεση «Life and death in Pompeii and Herculaneum» ήταν μια πολύεπιτυχημένη έκθεση του μουσείου το 2013 με θέμα την Πομπηία.

Το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισε να παρουσιάσει την έκθεση σαν να πρόκειται για μια ιδιωτική προβολή – ξενάγηση με στοιχεία για τον πλούτο και τις ανέσεις της Πομπηίας τη στιγμή πριν από την καταστροφή. Τοιχογραφίες και γλυπτά από κρεβατοκάμαρες, τραπεζαρίες και κήποι αποκαλύπτουν το στιλ και το μεγαλείο των πλούσιων σπιτιών στην Πομπηία. Μαγειρικά σκεύη, θερμάστρες, καναπέδες και λαμπτήρες, καταστήματα και λουτρά ενισχύουν την εικόνα ενός κόσμου που είναι παρόμοιος με τον δικό μας.

Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.  ανέτρεψε τη ζωή των κατοίκων της Πομπηίας και συντάραξε ολόκληρη την τότε Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Tο Βρετανικό μουσείο θέλει με την προβολή της έκθεσης να κάνει έναν παραλληλισμό με το σήμερα και την πανδημία του κορονοϊού. Όταν οι σύγχρονες κοινωνίες νομίζουν ότι μπορούν να ελέγξουν απολύτως την τύχη τους ένας ιός, μια φυσική καταστροφή έρχεται να τις διαψεύσει.

Στην Πομπηία οι κάτοικοι χωρίς να έχουν δει κανένα σημάδι της φύσης πιάστηκαν απροετοίμαστοι. Δε φαντάστηκαν ποτέ όπως και εμείς σήμερα ότι μια φονική απειλή μπορεί να παραμονεύει.Οι άνθρωποι εκεί, όπως και εμείς εδώ και τώρα, δεν είδαμε κανένα σημάδι της φύσης να έρχεται απειλητικά προς το μέρος μας. Ακόμα και σήμερα, που η τεράστια αρχαιολογική περιοχή είναι κλειστή λόγω του κορονοϊού, ακόμα και μια ψηφιακή περιήγηση στον τόπο, μας κάνει να νιώσουμε το πόσο εφήμερα είναι όλα.

Η περιοχή ήταν πολύ εύφορη λόγω του χώματος του ηφαιστείου για την καλλιέργεια των αμπελιών τους, μάλιστα ένας πίνακας που βρέθηκε στην Πομπηία απεικονίζει το βουνό καλυμμένο με σταφύλια, ενώ ο θεός του κρασιού Βάκχος στέκεται δίπλα του δίνοντας την ευλογία του. Το βουνό παράγει ακόμα ένα διάσημο κρασί, το Lacryma Christi.

Και αν η Πομπηία έχει ανασκαφεί, μια επίσκεψη στο Ηρακουλάνιο, την πόλη δίπλα στη θάλασσα, είναι αληθινά ενοχλητική με πλήθος σκελετών να υπάρχουν στις περιορισμένες ανασκαφές που έχουν γίνει από ανθρώπους που κατέφυγαν στο λιμάνι προκειμένου να σωθούν από το πυκνό σύννεφο και τη λάβα του Βεζούβιου. Σήμερα στη σύγχρονη πόλη που είναι χτισμένη στα ερείπια της ρωμαϊκής ζουν σχεδόν 54.000 άτομα. Η ιστορία τους είναι πάντα επίκαιρη.

Το Pompeii Live θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 20 Μαΐου.

Read more

ΤΑΙΝΙΕΣ

Σαρλίζ Θέρον: Θέλει να πρωταγωνιστήσει σε μια θηλυκή version του Die Hard

ΤΑΙΝΙΕΣ

Ζιζέλ: H παράσταση με το μεγαλειώδες Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας έρχεται σπίτι μας

ΤΑΙΝΙΕΣ

«Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι»: Πρεμιέρα σε live streaming από το Εθνικό Θέατρο για το κορυφαίο έργο του εθνικού μας ποιητή

ΤΑΙΝΙΕΣ

The First Lady: Οι Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ σε μια νέα σειρά

ΤΑΙΝΙΕΣ

Πελέ: Κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ του Netflix με θέμα τη ζωή του - Περπατά με "Π" και συγκλονίζει [vid]

ΤΑΙΝΙΕΣ

Robbie Williams: Η ζωή του σε ταινία - Από τους Take That στην ενηλικίωση

ΤΑΙΝΙΕΣ

Φαίδρα Βόκαλη: Η νέα Νέα Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

ΤΑΙΝΙΕΣ

Tim Burton: Πρώτη φορά στην τηλεόραση - Ετοιμάζει τηλεοπτική σειρά για την Wednesday Addams της «Addams Family»