Υπουργείο Πολιτισμού: Ενίσχυση στο Ελεύθερο Θέατρο με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ
Επιχορηγήσεις για θεατρικές παραγωγές και δράσεις μέσα στο 2020
ΤΕΧΝΗ

Υπουργείο Πολιτισμού: Ενίσχυση στο Ελεύθερο Θέατρο με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ

Υπουργείο Πολιτισμού: Το υπουργείο ανακοίνωσε την επιχορήγηση 111 επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων για θεατρικές παραγωγές της καλλιτεχνικής περιόδου 2020-21, με το ποσό των 2.314.800 ευρώ .

Υπουργείο Πολιτισμού: Με το ποσό των 2.099.000 ευρώ επιχορηγούνται 111 επαγγελματικά θεατρικά σχήματα για θεατρικές παραγωγές της καλλιτεχνικής περιόδου 2020-21. Με το ποσό των 215.800 ευρώ επιχορηγούνται 15 ακόμη φορείς και ομάδες, για θεατρικές δράσεις το 2020. ​ Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τα ονόματα των θιάσων και των θεατρικών δράσεων που θα μοιραστούν το παραπάνω ποσό, που δεν είναι δυνατό να καλύψει το συνολικό κόστος κάθε παραγωγής, αλλά τη μερική στήριξη των παραγωγών.

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή μελέτησε προσεκτικά τις εμπρόθεσμες προτάσεις και από τη διαδικασία απέκλεισε όσα σχήματα δεν τηρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις.

Πάνω σε τρεις άξονες κινήθηκαν οι αποφάσεις της Επιτροπής Γνωμοδότησης των επιχορηγήσεων.

Η Επιτροπή αποφάσισε:
α) Να αντιμετωπίσει με σχετική ελαστικότητα το χρονικό όριο ενεργούς δραστηριότητας των σχημάτων, ώστε να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο επιχορήγησης όσο το δυνατόν περισσότερα σχήματα και θεατρικοί χώροι.
β) Να σημειώσει ως σημαντικό κριτήριο στην εισήγησή της τον αριθμό των συμμετεχόντων ηθοποιών και συντελεστών κάθε παραγωγής, όπως και την επιλογή πρωτότυπου και ιδιαίτερης ποιότητας δραματολογίου με ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση νεοελληνικού έργου.
γ) Επίσης, αναγνωρίζοντας τη συνολική προσφορά των εταιρειών θεατρικής παραγωγής, να λάβει κατ’ εξαίρεση για τη φετινή περίοδο την απόφαση ενίσχυσής τους, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα της θεατρικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΠΠΟΑ όσον αφορά την ποιότητα των αιτήσεων προς επιχορήγηση, «η Επιτροπή νιώθει για μια ακόμη φορά την ανάγκη να σημειώσει την ανησυχία της για την απουσία της έμφασης στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων εκφραστικών μέσων από τις περισσότερες προτάσεις. Ανησυχητικό επίσης βρίσκει το συνεχή κατακερματισμό των δυνάμεων, ενώ η κινητικότητα των σχημάτων και οι συνεργασίες μεταξύ των καλλιτεχνών αποδεικνύονται χρόνο με τον χρόνο λιγότερες. Αποθαρρυντικό είναι τέλος πως για μια ακόμη περίοδο οι προτάσεις στην πλειοψηφία τους εμφανίστηκαν πρόχειρες, ισχνές ως προς τη σύνταξη ενός πλήρους και σαφούς καλλιτεχνικού σκεπτικού. Η Επιτροπή θα επιθυμούσε οι προτάσεις να μην επικεντρώνονται στην περιληπτική περιγραφή του προτεινόμενου έργου, αλλά να προχωρούσαν στην εναργέστερη αποτύπωση του οράματος της σκηνικής του ανάπτυξης. Το ίδιο ασαφής υπήρξε σε αρκετές περιπτώσεις ο σχεδιασμός της καλλιτεχνικής παραγωγής».

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποτελείται από τους Ειρήνη Μουντράκη, πρόεδρο (Θεατρολόγο, Υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων Εθνικού Θεάτρου, δημιουργό Greek Play Project), Γρηγόρη Ιωαννίδη αντιπρόεδρο (Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Κριτικό Θεάτρου) και τα μέλη Αντώνη Βολανάκη (Εικαστικό, Διδάσκων στα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου), Αντιγόνη Καράλη (Δημοσιογράφο), Γιώργο Μητρόπουλο (Δημοσιογράφο), Σάββα Πατσαλίδη (Ομότιμο Καθηγητή Θεατρολογίας του ΑΠΘ, Κριτικό Θεάτρου) και Τάκη Τζαμαργιά (ΕΕΠ Πανεπιστημίου Αθηνών, Σκηνοθέτη).

Read more