Βραβείο Τέρνερ: Δεν θα δοθεί φέτος – Προσφέρει όμως 10.000 λίρες σε 10 νέους καλλιτέχνες
Έργο του Oscar Murillo ενός από τους 4 καλλιτέχνες που μοιράστηκαν το βραβείο το 2019
ΤΕΧΝΗ

Βραβείο Τέρνερ: Δεν θα δοθεί φέτος – Προσφέρει όμως 10.000 λίρες σε 10 νέους καλλιτέχνες

Βραβείο Τέρνερ: Κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο απονέμεται ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία σύγχρονης τέχνης διεθνώς.

Βραβείο Τέρνερ: Φέτος οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν ανάγκασαν τους διοργανωτές του βραβείου να αναβάλλουν την απόδοση του για το 2020 και να δώσουν από 10.000 λίρες σε δέκα νέους καλλιτέχνες.

Υπό κανονικές συνθήκες ο Μάιος είναι ο μήνας της ανακοίνωσης της λίστας των βραβείων που θα απονέμονταν τον Δεκέμβριο με τον νικητή να αμείβεται με 25.000 λίρες. Η ανακοίνωση της  Τate Britain, που διοργανώνει το βραβείο, είναι η ακόλουθη:

Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της ετήσιας έκθεσης δεν θα ήταν εφικτό υπό τους παρόντες περιορισμούς και θα ήθελε να βοηθήσει την υποστήριξη μιας μεγαλύτερης επιλογής καλλιτεχνών σε αυτήν την περίοδο βαθιάς αναστάτωσης και αβεβαιότητας. Ο Άλεξ Φαρκουχάρσον, διευθυντής της Tate Britain δήλωσε ότι ήταν αδύνατον να διοργανωθεί το φετινό βραβείο και επικαλέστηκε τον πιο διάσημο ζωγράφο της Βρετανίας JMW Turner, ο οποίος έχει δώσει και το όνομά του στο βραβείο και άφησε την περιουσία του προκειμένου να υποστηριχθούν καλλιτέχνες που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, λέγοντας ότι θα ενέκρινε την απόφαση που πήρε το συμβούλιο των τεχνών.

Η φετινή κριτική επιτροπή τους τελευταίους 12 μήνες έχει επισκεφθεί εκατοντάδες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο για την προετοιμασία της ονομασίας μιας λίστας. Τα ίδια πρόσωπα, ο Richard Birkett, επιμελητής στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης, η Sarah Munro, διευθύντρια του κέντρου σύγχρονης τέχνης BALTIC στο Gateshead, η Fatos Üstek, διευθύντρια της Μπιενάλε του Λίβερπουλ και ο Duro Olowu, σχεδιαστής και επιμελητής – θα επιλέξουν τους 10 καλλιτέχνες που θα λάβουν τις εφάπαξ υποτροφίες. Τα κριτήρια θα είναι τα ίδια: Βρετανοί καλλιτέχνες που συμβάλλουν με το έργο στις νέες εξελίξεις στη σύγχρονη τέχνη αυτή τη στιγμή.

Από το 1984 που ξεκίνησε να απονέμεται το Τέρνερ έχει αναδείξει μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της σύγχρονης τέχνης όπως οι Gilbert & George (1986), ο Anish Kapoor (1991), η Rachel Whiteread (1993), ο Antony Gormley (1994), ο Damien Hirst (1995), ο Steve McQueen (1999), ο GraysonPerry (2003) και ο Jeremy Deller (2004).

Πέρσι οι φιναλίστ Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Oscar Murillo και Tai Shani συνεννοήθηκαν μεταξύ τους και μοιράστηκαν όλοι μαζί τα χρήματα του βραβείου, ήταν όλοι νικητές στο όνομα της καλλιτεχνικής αλληλεγγύης.

Επιπλέον, στην εποχή του κορονοϊού οργανισμοί ανακοινώνουν τη στήριξη των καλλιτεχνών με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα η φιλανθρωπική οργάνωση Artangel που αυτό τον μήνα ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου ταμείου που δίνει σε 20 αναδυόμενους καλλιτέχνες 5.000 λίρες στον καθένα για «χρόνο σκέψης» για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν νέες ιδέες. Επίσης η Σύγχρονη Εταιρεία Τέχνης δημιούργησε ένα ταμείο που έχει συγκεντρώσει 120.000 λίρες για μουσεία και γκαλερί προκειμένου να αγοράσουν νέα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών.

Αυτά βέβαια συμβαίνουν μόνο στο εξωτερικό που οι άνθρωποι εκτιμούν τη σύγχρονη τέχνη και ενδιαφέρονται για τους καλλιτέχνες και τον βιοπορισμό τους, μέσα στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν την εποχή του κορονοϊού με την ακύρωση εκθέσεων τέχνης και ποικίλων καλλιτεχνικών γεγονότων.

Read more