Victoria & Albert Museum: Έκθεση με τα αντικείμενα της πανδημίας [pic]
Σύντομα κοντά μας...
ΤΕΧΝΗ

Victoria & Albert Museum: Έκθεση με τα αντικείμενα της πανδημίας [pic]

Victoria & Albert Museum: Το περίφημο βρετανικό μουσείο «Art and Design» (τέχνης και ντιζάιν) δεν είναι η πρώτη φορά που μας εκπλήσσει με μια διαφορετική έκθεση.

Victoria & Albert Museum: Εδώ και λίγες ημέρες, συνεργάτες του μουσείου γράφουν για αντικείμενα και δραστηριότητες που άλλαξαν σημασία και ήρθαν στο προσκήνιο στη διάρκεια της καραντίνας. Από τις μάσκες και τα πλαστικά γάντια μέχρι το χειροποίητο ψωμί.

Το Μουσείο Victoria & Albert ανακοίνωσε λοιπόν, ότι συγκεντρώνει «Αντικείμενα της πανδημίας», και δεν είναι μάλλον κάτι που ξαφνιάζει τον κόσμο της τέχνης. Το βρετανικό μουσείο «Τέχνης και Ντιζάιν» είναι γνωστό για τις διαφορετικές εκθέσεις που οργανώνει. Μετά από μια έκθεση για τον σουρεαλισμό ή το ρωσικό πρωτοποριακό θέατρο των αρχών του 20ού αιώνα, έχει ανακοινώσει εκθέσεις για τον Κριστιάν Ντιόρ ή τον Αλεξάντερ Μακ Κουίν, για τον Ντέιβιντ Μπόουι ή τους Πινκ Φλόιντ, για το ντιζάιν στα υπερωκεάνια ή την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Και φυσικά όλες σπάνε ταμεία… Αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία, τώρα θα συνεχιζόταν η έκθεση για τα κιμονό, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει εκείνη για τις γυναικείες τσάντες.

Εδώ και λίγες μέρες, οι συνεργάτες του μουσείου γράφουν, με βάση τις προσωπικές τους εμπειρίες, για τα αντικείμενα και τις δραστηριότητες που ήρθαν στο προσκήνιο στη διάρκεια της πανδημίας.

Για παράδειγμα η Τζέσικα Έντι, πρώην ολυμπιονίκης της κωπηλασίας και βοηθός επιμελήτρια εκθέσεων του V&A, γράφει για τα πλαστικά γάντια από την πλευρά του δικού της επαγγέλματος. Για αυτήν είναι μια καθημερινότητα αφού έρχεται σε επαφή με ευαίσθητα εκθέματα. Όχι μόνο για να τα προστατεύσει από τη φθορά, αλλά και για να προστατευθεί η ίδια από επιβλαβή υλικά όπως αμίαντος, ο υδράργυρος ή και ραδιενεργά αντικείμενα.

Μια άλλη συνάδελφός της γράφει για τα χαρτόκουτα που έσπευσαν να αντικαταστήσουν τις πλαστικές σακούλες από τη στιγμή που το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός επιβιώνει πολύ περισσότερο σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες. Ανατρέχοντας στην ιστορία του ταπεινού χαρτόκουτου, που ξεκίνησε το 1870, επισημαίνει ότι έφτασε να δοξαστεί σε έργα του Γιόζεφ Μπόις ή στις «Κιθάρες» του Πάμπλο Πικάσο.

Η Κάθριν Φλόιντ, συγγραφέας και επιμελήτρια εκθέσεων, γράφει για τη χρήσιμη μόδα του να φτιάχνεις το δικό σου ψωμί, που απλώθηκε στη Βρετανία της καραντίνας, ενώ άλλη επιμελήτρια εστιάζει στα εικονικά ταξίδια μέσω Google Street View, επίσης μόδα της βρετανικής καραντίνας. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άρχισαν να «ταξιδεύουν» μέσα από τον υπολογιστή τους.

Οι Βρετανοί πολίτες, έκαναν όμως και κάτι άλλο, να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της λονδρέζικης φίρμας αθλητικών ρούχων Sports Banger να επέμβουν εικαστικά πάνω στην επιστολή που τους είχε στείλει ο Μπόρις Τζόνσον και αναφερόταν στην πανδημία. «Αν λάβατε ένα γράμμα, σχεδιάστε ένα πόστερ» ήταν το σύνθημα της πρόσκλησης της εταιρείας, που είχε δύο προϋποθέσεις: οι συμμετέχοντες να είναι κάτω των 16 ετών και να γράψουν ή να ζωγραφίσουν απευθείας πάνω στην τυπωμένη επιστολή του πρωθυπουργού και όχι ψηφιακά. Χιλιάδες ανταποκρίθηκαν και το V&A συνέλεξε τις, πολύ συχνά ευφάνταστες, επιδόσεις τους.

Μια ακόμη πρωτότυπη ιδέα, που αποδεικνύει πως οι άνθρωποι ακόμα και μέσα σε δυσμενείς συνθήκες, όταν κινδυνεύουν ή πιέζονται δεν σταματούν ποτέ να ονειρεύονται και να δημιουργούν.

Read more