Βαν Γκογκ: Ένας αμφιλεγόμενος για την αυθεντικότητα του πίνακας πωλήθηκε στην τιμή των 550.000 ευρώ
Η συζήτηση για την αυθεντικότητα του πίνακα συνεχίζεται...
ΤΕΧΝΗ

Βαν Γκογκ: Ένας αμφιλεγόμενος για την αυθεντικότητα του πίνακας πωλήθηκε στην τιμή των 550.000 ευρώ

Βαν Γκογκ: Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ πάντως, απέρριψε τον πίνακα ως έργο του ζωγράφου.

Βαν Γκογκ: Ο πίνακας που αποδίδεται στον Βίνσεντ βαν Γκογκ, πουλήθηκε στη γερμανική δημοπρασία Dechow έναντι του ποσού των 550.000 ευρώ (περίπου 651.100 $). Σύμφωνα με έκθεση του Monopol, η Dechow δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αγοραστή.

Το έργο, με τίτλο The Wijk Mill, παρουσιάστηκε από την Dechow ως μια από τις πρώτες ελαιογραφίες του διάσημου μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου. Έχει μεγάλη ομοιότητα με τον Ολλανδό ζωγράφο του Jacob van Ruisdael του 17ου αιώνα, The Windmill at Wijk (1670).

«Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι είναι αληθινό, αλλά υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο Jens-Peter Franz, διευθυντής της Dechow πριν από τη δημοπρασία της 1ης Σεπτεμβρίου.

Και ενώ το Μουσείο Van Gogh ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου ότι «εξέτασε αυτόν τον πίνακα και δεν πιστεύει ότι το έργο έγινε από τον Vincent van Gogh», ο Ulrich Kuder, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Kiel στη Γερμανία, πιστεύει ότι ο Van Gogh είναι ο δημιουργός το The Wijk Mill, το οποίο ζωγράφισε ενώ σπούδαζε στη Σχολή της Χάγης μεταξύ 1883 και 1885.

Ο Kuder υποστήριξε επίσης, ότι τα γράμματα στον καμβά του The Wijk Mill ταιριάζουν με το χειρόγραφο του Van Gogh. Αντίθετα, από ότι όμως, συνήθιζε ο ζωγράφος, ο πίνακας φέρει την υπογραφή «Van Gogh» και όχι «Vincent», που συνήθως χρησιμοποιούσε ο καλλιτέχνης για τα έργα του.

Τα έργα του Van Gogh αποτέλεσαν αντικείμενο πολλών πρωτοσέλιδων φέτος, από τον κλεμμένο πίνακα The Parsonage Garden στο Nuenen την άνοιξη (1884), από το μουσείο Singer Laren στην Ολλανδία τον Μάρτιο στη νέα έρευνα που αποκαλύπτει τη θέση όπου ο καλλιτέχνης δημιούργησε τον τελευταίο του πίνακα , Tree Roots (1890).

Πιο πρόσφατα, αυτή την εβδομάδα, το έργο του ζωγράφου Café Terrace at Night, του 1888 αποτέλεσε το αντικείμενο μιας έντονης συζήτησης στο Twitter για τον ρεαλισμό.

Read more