Tiffany’s: Δημιουργική ανακαίνιση με γυάλινη οροφή δίνει νέα διάσταση στο ιστορικό κτίριο του 1940 στη Νέα Υόρκη
Οι γυάλινοι τοίχοι θα αντανακλούν την πόλη
ΤΕΧΝΗ

Tiffany’s: Δημιουργική ανακαίνιση με γυάλινη οροφή δίνει νέα διάσταση στο ιστορικό κτίριο του 1940 στη Νέα Υόρκη

Tiffany's: Το φημισμένο κτίριο για τα πολυτελή κοσμήματά του και ναυαρχίδα της Tiffany & Co. στην Fifth Avenue, θα αποκτήσει σύντομα την πρώτη του ολιστική ανακαίνιση και συντήρηση.

Tiffany’s: Το γνωστό κατάστημα κοσμημάτων στεγάζεται σε ένα κτίριο της Art Moderne του 1940, διακοσμημένο με άφθονο μπλε.

Το επταόροφο κατάστημα είναι πολλά περισσότερα από ένα κοσμηματοπωλείο. Το 2018, άνοιξε το Blue Box Café για όλους όσοι θα ήθελαν ένα«πρωινό στο Tiffany’s».

Σήμερα, η εταιρεία αρχιτεκτονικής OMA της Νέας Υόρκης συνεργάζεται με τον δημιουργικό διευθυντή του Tiffany, Reed Krakoff, για τον επανασχεδιασμό, την ανακαίνιση και την επέκταση του ιστορικού αυτού κτίσματος ώστε να ταιριάζει στις νέες προγραμματικές ανάγκες, καθώς το Brand δημιουργεί πρωτοβουλίες με γνώμονα τη συμμετοχή του κοινού. Έτσι ο Krakoff ανέθεσε στο ΟΜΑ την ανακαίνιση – συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου ορόφου του κτιρίου και ο ίδιος και η ομάδα του ανέλαβαν την ανακαίνιση των δαπέδων του καταστήματος.

«Η ναυαρχίδα της Tiffany στην Fifth Avenue είναι κάτι περισσότερο από έναν χώρο λιανικής. Είναι ένας προορισμός με δημόσια διάσταση», λέει ο Shohei Shigematsu, ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου της OMA στη Νέα Υόρκη. Όταν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, θα έχει ανακαινισθεί το ισόγειο του κτιρίου, θα έχουν αναδιοργανωθεί τα υπάρχοντα επίπεδα δύο έως επτά, για μια πιο διαισθητική ροή και θα έχει δημιουργηθεί μια τριπλή επέκταση στον τελευταίο όροφο για πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων εκδηλώσεων και ιδιωτικών εκθεσιακών χώρων».

«Η νέα προσθήκη καθορίζεται από τις νέες ανάγκες της εξελισσόμενης επωνυμίας – ένα σημείο συγκέντρωσης που λειτουργεί ως σύγχρονο αντίστοιχο του εικονικού χώρου στο ισόγειο και των δραστηριοτήτων του», συνεχίζει ο αρχιτέκτονας. Αντικαθιστώντας μια προηγούμενη επέκταση του 1980 που αποδόθηκε σε σκούρο γυαλί, η νέα προσθήκη έχει σχεδιαστεί με χώρους διπλού ύψους και χωρίς στήλες, που περιβάλλονται από δύο διαφορετικές γυάλινες προσόψεις, για να δημιουργήσει περισσότερο ενδιαφέρον κοιτάζοντας από τον δρόμο, διατηρώντας παράλληλα την ενεργειακή απόδοση».

Ο επανασχεδιασμός και η επέκταση θα διαθέτουν περισσότερο χώρο για αυτό που η OMA περιγράφει ως «δημόσια διάσταση».

«Γνωρίζαμε ότι η γυάλινη πρόσοψη έπρεπε να είναι αρκετά ξεχωριστή, για ένα Brand που είναι γνωστό για την καινοτομία του στη βιοτεχνία», λέει. Η υβριδική πρόσοψη από γυαλί στα χαμηλότερα επίπεδα της προσθήκης «επιτρέπει στους επισκέπτες να έχουν θέα χωρίς παραμόρφωση στην πόλη, ενώ δημιουργούν μια μαλακή αλλά αντανακλαστική επιφάνεια όταν φαίνεται από έξω, [ενώ] η πρόσοψη ήταν μια σκόπιμη κίνηση για να ξεχωρίσει το κτίριο από τα γειτονικά».

«Η νέα προσθήκη που μοιάζει με κοσμηματοθήκη ,θα συνεχίσει την αίσθηση του κοινού από το ισόγειο προς τα ανώτερα επίπεδα του κτιρίου, βοηθώντας να επεκτείνει κατακόρυφα τη θέση του κτιρίου, μέσω μιας αντίθετης σύγχρονης σχεδίασης».

Η 727 Fifth Avenue έκλεισε για ανακαίνιση από τον Ιανουάριο, όταν η Tiffany παρουσίασε το “Flagship Next Door”, μια νέα συλλογή στο κατάστημα που στεγάζεται στο διπλανό κτίριο. Ενώ οι εσωτερικές λεπτομέρειες του έργου ανακαίνισης δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει, ο δημιουργικός διευθυντής του κοσμηματοπωλείου Reed Krakoff αποκαλύπτει ότι τα σχέδια του αρχιτέκτονα για την αγαπημένη ιστορική ναυαρχίδα της εταιρείας θα είναι πιθανότατα μια ιστορική συνέχεια του αγαπημένου μπλε χρώματος του Tiffany.

«Θέλω οι άνθρωποι να μπαίνουν μέσα και να νιώθουν σαν να έχουν μεταφερθεί στον εκπληκτικό κόσμο του Tiffany», λέει. «Θα υπάρξουν βιωματικές στιγμές στο κτίριο που θα σας τραβήξουν πάνω και γύρω από κάθε όροφο. Έγινε έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε ένα ταξίδι ανακάλυψης, του Tiffany ως σύγχρονης και πολύπλευρης μάρκας που βασίζεται σε μια απίστευτη κληρονομιά σχεδόν δύο αιώνων.

«Και για όσους θέλουν να πάρουν πρωινό στο Tiffany’s, με τον νέο χώρο πολλαπλών χρήσεων, θα έχουν σίγουρα ακόμη περισσότερες ευκαιρίες»!

Το έργο βρίσκεται αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022.

Να σημειωθεί ότι η ιστορική εταιρεία Tiffany με ένα μεγάλο deal ύψους 16,2 δισ. δολαρίων, αγοράστηκε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Louis Vuitton, LVMH. Ο γαλλικός κολοσσός της μόδας προχώρησε σε αυτή την αγορά με στόχο να αποκαταστήσει τη λάμψη της αμερικανικής εταιρείας κοσμημάτων, επενδύοντας σε καταστήματα και νέες συλλογές. Το κτίριο χτίστηκε το 1940 από την Cross & Cross και έχει χαρακτηριστικά παράθυρα με σκαλίσματα στα άκρα τους.

Read more