Τα «30 Ηλιοτρόπια» του Ντέιβιντ Χόκνεϊ πωλήθηκαν σε τιμή ρεκόρ
Ένας πίνακας μεγάλης κλίμακας του καλλιτέχνη
ΤΕΧΝΗ

Τα «30 Ηλιοτρόπια» του Ντέιβιντ Χόκνεϊ πωλήθηκαν σε τιμή ρεκόρ

«30 Ηλιοτρόπια»: Ο πίνακας μεγάλης κλίμακας του βρετανού εικαστικού αποκτήθηκε στην τιμή των 14,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

«30 Ηλιοτρόπια»: Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ.

Με αυτή την τιμή ο πίνακας με τίτλο «30 Sunflowers» (30 Ηλιοτρόπια) έγινε το δεύτερο ακριβότερο έργο καλλιτέχνη από τη Δύση που πωλείται στην Ασία. Το έργο τέχνης νεκρής φύσης, το οποίο στο παρελθόν είχε μόνο έναν ιδιοκτήτη, υπερέβη την εκτίμηση των 10,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πίνακας πωλήθηκε για τελευταία φορά σε δημοπρασία του Οίκου Phillips τον Μάιο του 2011 στη Νέα Υόρκη, έναντι 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το έργο δημιουργήθηκε το 1996 όταν ο καλλιτέχνης ήταν 60 ετών, θεωρείται μοναδικό αριστούργημα και παρουσιάστηκε στο εξώφυλλο του καταλόγου της έκθεσης του Ντέιβιντ Χόκνεϊ στο Λονδίνο το 1997, με τίτλο «Flowers, Faces and Spaces».

Στη δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ, την περασμένη εβδομάδα, τέθηκαν προς πώληση 39 έργα σύγχρονης τέχνης και μόνο τρία δεν βρήκαν αγοραστές.

Τα έργα, τα οποία είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστούν σε εκθέσεις στο Λος Άντζελες, τη Τζακάρτα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊπέι, αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω του αποκλεισμού που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, πωλήθηκαν έναντι 76,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο 82χρονος καλλιτέχνης μένει τα τελευταία χρόνια στη Νορμανδία και τον τελευταίο καιρό πειραματίζεται με σχέδια που φτιάχνει στο i-pad. Οι εικόνες του έχουν ανοιχτά χρώματα και είναι αισιόδοξες και όπως ο ίδιος τονίζει, χρειαζόμαστε την τέχνη γιατί μπορεί να μας ανακουφίσει από το άγχος.

Read more

ΤΕΧΝΗ

Η δύναμη του χρώματος για την ανακούφιση του άγχους της καραντίνας - Ποια είναι τα πιο δημοφιλή χρώματα

ΤΕΧΝΗ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Eurolife FFH: Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και προωθούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό

ΤΕΧΝΗ

Banksy: Στην τιμή ρεκόρ των 10 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε ο πίνακας «Show me the Monet»

ΤΕΧΝΗ

Brooklyn Museum: Πουλά έργα τέχνης της μόνιμης συλλογής του για να επιβιώσει

ΤΕΧΝΗ

Τα μουσεία Λούβρου και Ορσέ γίνονται το σκηνικό για την ιστορία αγάπης μιας μπαλαρίνας και ενός skateboarder

ΤΕΧΝΗ

Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων: Μια έκθεση για το πιο ελκυστικό και περιπετειώδες μυθιστόρημα στο Victoria and Albert Museum

ΤΕΧΝΗ

Banksy: Επιβεβαιώνει την πατρότητα για το «Κορίτσι με Χούλα Χουπ» στο Νότιγχαμ

ΤΕΧΝΗ

Simone Leigh: Η πρώτη μαύρη γυναίκα καλλιτέχνιδα που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στη Μπιενάλε της Βενετίας