Συνεχίζουν οι δημοπρασίες αρχαίων αντικειμένων – Ο οίκος Christie’s αναγκάζεται να αποσύρει τέσσερα έργα
Οι καταγγελίες ακύρωσαν τη δημοπρασία
ΤΕΧΝΗ

Συνεχίζουν οι δημοπρασίες αρχαίων αντικειμένων – Ο οίκος Christie’s αναγκάζεται να αποσύρει τέσσερα έργα

Οίκος Christie's: Οι καταγγελίες για παρανόμως αποκτηθέντα έργα τα οποία έβγαλε σε δημοπρασία ο Οίκος, τον οδήγησαν στην απόσυρσή τους.

Οίκος Christie’s: Τα αντικείμενα, τέσσερα ελληνικά και ρωμαϊκά έργα, βρίσκονταν στον αρχικό κατάλογο δημοπράτησης, ωστόσο στη συνέχεια αφαιρέθηκαν από την online λίστα χωρίς κάποια εξήγηση.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιείτο αυτόν το μήνα, αλλά εν μέσω καταγγελιών ότι ήταν αρχαιότητες που είχαν λεηλατηθεί από παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, αποσύρθηκαν. Τα αντικείμενα βρίσκονταν στον αρχικό κατάλογο δημοπράτησης, ωστόσο στη συνέχεια αφαιρέθηκαν από την online λίστα χωρίς κάποια εξήγηση. Ο καθηγητής Χρήστος Τσιρογιάννης, αρχαιολόγος που εντόπισε την απομάκρυνσή τους από τη δημοπρασία, τόνισε πως έχει στοιχεία που συνδέουν τα τέσσερα αντικείμενα -ένας ρωμαϊκός λαγός από μάρμαρο, ένας επίσης ρωμαϊκός μπρούτζινος αετός καθώς και δύο αττικά βάζα- με καταδικασμένους διακινητές κλεμμένων αντικειμένων.

Photograph: Christie’s

Hare in the Becchina archive, unrestored and with ears broken. Photograph: Becchina archive

Οι κορυφαίοι οίκοι δημοπρασιών και έμποροι, όπως αναφέρει ο καθηγητής,  αποτυγχάνουν επανειλημμένως να κάνουν επαρκείς ελέγχους σε συνεργασία με τις αρχές για το αν συγκεκριμένες αρχαιότητες αποσπάστηκαν παρανόμως από τις χώρες προέλευσής τους. «Είναι απίστευτο. Είναι το ίδιο μοτίβο. Αυτές οι εταιρείες διαφημίζουν τη δέουσα επιμέλεια και διαφάνεια – ενώ στην πράξη είναι το ακριβώς αντίθετο. Ως αρχαιολόγος η πρώτη μου ευθύνη είναι να ενημερώνω τον κόσμο για την έρευνά μου» αναφέρει ο κ.Τσιρογιάννης. Ο ίδιος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του πανεπιστημίου του Άαρχους στη Δανία.

Κι επειδή η ακαδημαϊκή του έρευνα έχει επικεντρωθεί στις αρχαιότητες και τα δίκτυα διακινητών, οι ελληνικές και οι ιταλικές αρχές τού έχουν δώσει επισήμως πρόσβαση από τις αρχές τού 2000 σε δεκάδες χιλιάδες εικόνες και αρχειακό υλικό που οι αρχές έχουν κατασχέσει από μεμονωμένα άτομα, εμπλεκόμενα σε παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονταν φωτογραφίες και αντικείμενα που κατέσχεσαν οι αρχές από τον διαβόητο έμπορο αρχαιοτήτων, Τζιανφράνκο Μπεκίνα που είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων. Ο Τσιρογιαννης, όπως γράφει η Guardian, «σοκαρίστηκε» όταν διαπίστωσε προφανείς συνδέσεις τού Μπεκίνα με τις τέσσερις αρχαιότητες που είχαν τεθεί σε δημοπρασία από τον Κρίστις. Κατέβασε τον εκτυπωμένο κατάλογο, ωστόσο αργότερα ανακάλυψε πως τα τέσσερα συγκεκριμένα αντικείμενα είχαν απομακρυνθεί.

Μόλις πρόσφατα η Ελλάδα και το υπουργείο Πολιτισμού κέρδισαν τη μάχη για τον επαναπατρισμό χάλκινο ειδώλιο που ήταν προς πώληση από τον Οίκο Sotheby’s.

Πηγή: The Guardian

Read more

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τik Tok – Τραμπ: Γιατί θέλει να το απαγορεύσει στις ΗΠΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σοφία: Η προκλητική σέλφι στο τυρκουάζ χαλί που προσβάλλει τους πιστούς [vids & pic]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Βόμβα από τον Αμερικάνο Πρόεδρο - Ζητά αναβολή των εκλογών του Νοεμβρίου

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λίστα Forbes: Η τεχνολογία στην κορυφή - Ποια είναι τα πολυτιμότερα brands στον κόσμο για τo 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Σε ποιους χώρους είναι υποχρεωτική η μάσκα από σήμερα - Προσοχή στα πρόστιμα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική χρήση μάσκας για εργαζόμενους και καταναλωτικό κοινό σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και καταστήματα τροφίμων [vid]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός μάσκες: Σχεδόν σίγουρη η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους - Σήμερα οι ανακοινώσεις [vid]

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός γάτες: Κατοικίδιο στη Βρετανία βρέθηκε θετικό στον ιό