Stefano Boeri: Κέντρα εμβολιασμού που ανθίζουν στις πλατείες – Στην Ιταλία δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη
Λουλούδια για την αναγέννηση και τη συνέχιση της ζωής
ΤΕΧΝΗ

Stefano Boeri: Κέντρα εμβολιασμού που ανθίζουν στις πλατείες – Στην Ιταλία δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη

Stefano Boeri: Ο Ιταλός αρχιτέκτονας σχεδιάζει τα περίπτερα - λουλούδια που θα λειτουργήσουν ως κέντρα εμβολιασμού στις κεντρικές πλατείες της χώρας.

Stefano Boeri: Τα προκάτ περίπτερα από ξύλο και ύφασμα, θα φιλοξενήσουν από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, σε πλατείες σε όλη την Ιταλία, τους σταθμούς εμβολιασμού κάτια του covid-19.

Μέσα στους επόμενους μήνες, θα τοποθετηθούν περίπου 1.500 τέτοιες δομές, υπό την εποπτεία του ειδικού επιτρόπου για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στη χώρα, Ντομένικο Αρκούρι.

Ο Stefano Boeri, μαζί με μια ομάδα συμβούλων, δημιούργησε την αρχιτεκτονική και επικοινωνιακή ιδέα πίσω από την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19. Κάτω από το σύνθημα «Με ένα λουλούδι, η Ιταλία ξαναζωντανεύει», η εγκεκριμένη πρόταση, που ζητήθηκε από τον Ειδικό Επίτροπο της Ιταλίας για το έκτακτο επεισόδιο Covid-19 Domenico Arcuri, περιλαμβάνει το λογότυπο της εκστρατείας, τα προσωρινά περίπτερα και τοτέμ πληροφοριών σε δημόσιους χώρους.

Με την εικόνα ενός λουλουδιού την άνοιξη, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια αρχιτεκτονική που θα μεταδίδει ένα σύμβολο γαλήνης και αναγέννησης. O εμβολιασμός θα είναι μια πράξη πολιτικής ευθύνης, αγάπης για τους άλλους και η εκ νέου ανακάλυψη της ζωής. Εάν αυτός ο ιός μας έχει κλείσει μέσα στα νοσοκομεία και τα σπίτια μας, το εμβόλιο θα μας φέρει ξανά σε επαφή με τη ζωή και τη φύση που μας περιβάλλει», εξηγεί ο Stefano Boeri.

Ο Stefano Boeri

Η πρόταση περιλαμβάνει τρία στοιχεία. Το λογότυπο της καμπάνιας στις διάφορες μορφές του,  τον σχεδιασμό για τα προσωρινά περίπτερα που θα χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση του εμβολίου στις μεγάλες πλατείες, και ένα κινητό τοτέμ πληροφοριών που θα δημιουργηθεί σε δημόσιους χώρους.

Η πρόταση του Boeri «συνδέει την εκστρατεία εμβολιασμού με ένα λουλούδι, ένα εικονίδιο όχι μόνο της τεράστιας βιοποικιλότητας που βρέθηκε σε όλη την Ιταλία, αλλά και ένα σύμβολο του φυσικού κύκλου ζωής και της συνεχούς αναγέννησης».

Εμπνευσμένο από το λουλούδι Primrose, το πρώτο που ανθίζει μετά από τον μακρύ χειμώνα και ανακοινώνει την αφύπνιση της Φύσης και την άφιξη της Άνοιξης, το έργο δημιουργεί κυκλικές διατάξεις για τα εύκολα αποσυναρμολογημένα και επανασυναρμολογημένα περίπτερα που θα ανεγερθούν στην Ιταλία.

Το κυκλικό περίπτερο, που βρίσκεται σε μια προκατασκευασμένη ξύλινη βάση, καλύπτει ένα υφασμάτινο κάλυμμα που συνδυάζει διάφορα ανακυκλώσιμα και φυσικά βιοαποικοδομήσιμα υλικά ανθεκτικά στο νερό. Επιπλέον, «η οροφή θα φιλοξενήσει ένα σύστημα φωτοβολταϊκών πάνελ σχεδιασμένο να παράγει αρκετό ηλεκτρισμό για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του περιπτέρου. Τα διαμερίσματα για τους εσωτερικούς χώρους θα δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας προκατασκευασμένα υφαντικά συστήματα που είναι αξιοσημείωτα για το ελαφρύ, την ευελιξία, την απορρόφηση του ήχου και τη διαφάνεια».

Τέλος, η οργάνωση των εσωτερικών χώρων του περιπτέρου περιλαμβάνει τόσο τους απαραίτητους χώρους για τη χορήγηση του εμβολίου όσο και εκείνους για αποδοχή και αναμονή μετά τον εμβολιασμό. ενώ ο κεντρικός πυρήνας του κύκλου έχει σχεδιαστεί για να στεγάζει περιοχές εξυπηρέτησης για χειριστές.

Read more