«Σελήνη, 66 Ερωτήσεις»: Η ταινία της Ζακλίν Λέντζου που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου
Η ιστορία ενηλικίωσης ενός παιδιού κι ενός γονιού
ΤΕΧΝΗ

«Σελήνη, 66 Ερωτήσεις»: Η ταινία της Ζακλίν Λέντζου που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

«Σελήνη, 66 Ερωτήσεις»: Η ταινία θα κάνει και την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 71η Berlinale.

«Σελήνη, 66 Ερωτήσεις»: Μία ελληνική ταινία σε συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, Encounters – Συναντήσεις, της 71ης Berlinale, ένα από τα περίοπτα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ.

Η ταινία της Ζακλίν Λέντζου είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της πολυβραβευμένης δημιουργού, η οποία ετοιμάζεται για την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Η ταινία εξασφάλισε μια θέση στο πρόγραμμα Encounters, ένα από τα περίοπτα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ, που «αποτελεί καθρέφτη του 21ου αιώνα, μια πλατφόρμα που σκοπό έχει να αναδείξει αισθητικά και μορφολογικά τολμηρές δημιουργίες ανεξάρτητων, πρωτοπόρων δημιουργών».

Ως γνωστόν, όλα τα προγράμματα της 71ης διοργάνωσης έχουν μετατεθεί για το καλοκαίρι, 9-20 Ιουνίου 2021, με την ελπίδα να είναι δυνατή η φυσική παρουσία των συμμετεχόντων. Οι «Συναντήσεις» δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας της Berlinale που γεννήθηκε το 1951, θέλει να διατηρήσει τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους κινηματογραφικούς θεσμούς του κόσμου.

Η ελληνική «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» επιλέχθηκε σε ένα πρόγραμμα στραμμένο σε ανεξάρτητους δημιουργούς και σε καινοτόμες δουλειές, που διακρίνεται από θεματική κι αισθητική ποικιλία. Η 71η Berlinale φιλοδοξεί ν’ αναδείξει νέες αφηγηματικές φόρμες στηρίζοντας το μέλλον του κινηματογράφου αλλά και το δικό της.

Η ταινία είναι μια ιστορία ενηλικίωσης ενός παιδιού κι ενός γονιού. Έπειτα από χρόνια αποξένωσης, η Άρτεμις αναγκάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα για να φροντίσει τον άρρωστο πατέρα της. Αντιμέτωπη με έναν κατά βάση άγνωστo -σε αυτήν- άνθρωπο και μια πρωτόγνωρη και δύσκολη συνθήκη θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει όσο καλύτερα μπορεί. Όταν τυχαία ανακαλύψει το καλά κρυμμένο μυστικό του πατέρα της όλα όσα θέλησε ποτέ να ρωτήσει θ’ απαντηθούν μεμιάς. Τα κομμάτια του παζλ της σχέσης τους θα μπουν στη θέση τους κι εκείνη θα μπορέσει να τον γνωρίσει και να τον αγαπήσει αληθινά για πρώτη φορά.

Η Λέντζου κάνει το ντεμπούτο της ως σκηνοθέτις και σεναριογράφος μυθοπλασίας μεγάλου μήκους με την εν λόγω ταινία, μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή (από ελληνικής πλευράς με παραγωγό τη Φένια Κοσοβίτσα –Blonde- και συμπαραγωγό το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου).

Έχουν προηγηθεί πέντε μικρού μήκους ταινίες της, από το 2013 έως το 2020, με συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Ανάμεσά τους: η «Αλεπού», το «Ηiwa» και το «Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς» (που τιμήθηκε το 2018 με το πρώτο βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών) στις οποίες η Λέντζου διαμόρφωσε το σκηνοθετικό της ύφος.

Στη «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Νικήτας Τσακίρογλου. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Κωνσταντίνου Κουκουλιού, η καλλιτεχνική διεύθυνση του Σταύρου Λιόκαλου. Το μοντάζ είναι της Σμαρώς Παπαγεωργίου, τα σκηνικά της Εύας Γουλάκου.

Βιογραφικό της σκηνοθέτιδας

Η Ζακλίν Λέντζου γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από το London Film School. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει 4 μικρού μήκους ταινίες (Αλεπού, Hiwa, Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς & Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση) με τις οποίες διαγωνίστηκε και διακρίθηκε σε διεθνή φεστιβάλ όπως του Λοκάρνο, του Βερολίνου και των Καννών, όπου και το 2018 απέσπασε το πρώτο βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής για τον Έκτορα Μαλό. Ρετροσπεκτίβες της δουλειάς της έχουν πραγματοποιηθεί στην Αυστρία, τον Καναδά και τη Φιλανδία. Το Σελήνη, 66 Ερωτήσεις είναι η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία.

Συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου

Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος

Μαζί τους οι: Νικήτας Τσακίρογλου, Μαρία Ζορμπά

Παραγωγή: BLONDE σε συμπαραγωγή με LUXBOX, ΕΚΚ και ΕΡΤ

Παραγωγός: Φένια Κοσοβίτσα

Συμπαραγωγοί: Fiorella Moretti, Hedi Zardi, Ζακλίν Λέντζου

Με την υποστήριξη: Centre national du cinéma et de l’image animée και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο πλαίσιο της ενίσχυσης Ελληνογαλλικών Συμπαραγωγών

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός | Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου | Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σταύρος Λιόκαλος | Κοστούμια: Εύα Γουλάκου | Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Julien Perez | Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου |

Το σενάριο της ταινίας συμμετείχε στο Sundance Screenwriter’s Lab και στο Torino Film Lab, όπου κέρδισε το Development Fund Award του Centre National du Cinéma et de l’image Animée.

Διάρκεια: 108’

Read more