Σαν να μην πέρασε μια μέρα: Δείτε πως θα ήταν τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αν δεν είχε περάσει ο χρόνος από πάνω τους
Εντυπωσιακοί ναοί και τοπόσημα σε μια ενδιαφέρουσα αποκατάσταση
ΤΕΧΝΗ

Σαν να μην πέρασε μια μέρα: Δείτε πως θα ήταν τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αν δεν είχε περάσει ο χρόνος από πάνω τους

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η φθορά του χρόνου σε συνδυασμό με τη δράση του ανθρώπου, σε μνημεία και έργα τέχνης είναι μεγάλη.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Τα έργα του ανθρώπου που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ανθρώπινης κληρονομιάς μας διδάσκουν μέσα από την ιστορία τους. Ο χρόνος μαζί με την επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα έχει φέρει πολλά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς κοντά στην καταστροφή.

Η UNESCO έχει εντάξει στον κατάλογο της ανθρώπινης κληρονομιάς μνημεία που κινδυνεύουν, φροντίζοντας για την προστασία και τη διατήρησή τους στο χρόνο. Μια σειρά από έξι gif τα οποία παρουσίασε το NeoMam, δείχνουν τις εντυπωσιακές δομές που δημιούργησε ο άνθρωπος σε διάφορα σημεία του κόσμου, στην αρχική τους κατάσταση.

Στα έξι τοπόσημα του παγκόσμιου πολιτισμού περιλαμβάνεται ο ναός στην Παλμύρα (σημερινή Συρία), τα ερείπια της Χάτρα (σημερινό Ιράκ), τα νησάκια τα οποία σχηματίζουν το Ναν Μόντολ (Μικρονησία), η Μεγάλη Λέπτιδα ή Leptis Magna (σημερινή Λιβύη), ο «Βράχος» (Ιερουσαλήμ) και το Φρούριο Σαν Λορένσο (Παναμάς). Η Ουνέσκο χαρακτήρισε αυτά τα τοπόσημα «επίφοβα να καταστραφούν» λόγω φυσικών και ανθρωπογενών απειλών, όπως σεισμοί, ένοπλες συγκρούσεις και αστικοποίηση. Το πρότζεκτ υλοποιήθηκε από το NeoMam, σε συνεργασία με το BudgetDirect και την αρχιτέκτονα Γελένα Πόποβιτς (Jelena Popovic) και τα αποτελέσματα της εργασίας τους είναι προσβάσιμα στον σύνδεσμο budgetdirect.com.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το NeoMam δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Την άνοιξη του 2018 είχε παρουσιάσει -στο πλαίσιο προγράμματος για την Expedia και σε συνεργασία με τη Μάγια Βρόνσκα (Maja Wronska) και το σύζυγό της, τον Πζέμεκ Σομπιέσκι (Przemek Sobiecki)- «αναστηλώσεις» με αρχιτεκτονικά gif μνημείων όπως ο Παρθενώνας, η Πυραμίδα του Ηλίου στο Μεξικό, ο ναός Largo Argentina στη Ρώμη, η πυραμίδα Nohoch Mul στο Μεξικό, ο ναός στο Λούξορ (Αίγυπτος), ο ναός του Ολυμπίου Διός στον Ακράγαντα της Σικελίας και τμήμα του Τείχους του Αδριανού στη βόρεια Αγγλία.

Δείτε εδώ την εντυπωσιακή αποκατάσταση.

Ο ναός στην Παλμύρα

Τα ερείπια της Χάτρα

Νησάκια του Ναν Μόντολ

O «Βράχος» (Ιερουσαλήμ)

Φρούριο Σαν Λορένσο (Παναμάς)

Read more