Rihanna: Η θρυλική καλλιτέχνης Lorna Simpson υμνεί τη σύγχρονη μαύρη ομορφιά μέσα από το εξώφυλλο του Essence
Μια συνεργασία ομορφιάς και δύναμης
ΤΕΧΝΗ

Rihanna: Η θρυλική καλλιτέχνης Lorna Simpson υμνεί τη σύγχρονη μαύρη ομορφιά μέσα από το εξώφυλλο του Essence

Rihanna: Η μορφή της σταρ μεταμορφώνεται σε μια σειρά φωτογραφικών κολάζ για το γνωστό περιοδικό.

Rihanna: Η γνωστή καλλιτέχνης Lorna Simpson συνεργάζεται με την Ριάνα σε μια σειρά φωτογραφικών κολάζ τιτλοφορούμενη, Of Earth & Sky, για το τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021 του περιοδικού Essence.

Η συνεργασία της Rihanna και της φημισμένης καλλιτέχνιδας αποτελεί επέκταση του τρέχοντος έργου της Simpson για την επανερμηνεία εικόνων Μαύρων γυναικών που έχουν δημοσιευτεί στις  σελίδες των περιοδικών Ebony και Jet.

Το εξώφυλλο και το portfolio των 12 σελίδων στο περιοδικό έχουν τίτλο «Earth & Sky» και παρουσιάζουν την τραγουδίστρια και επιχειρηματία ντυμένη με ρούχα σχεδιαστών από τους Prada, Rick Owens, Hood by Air και το δικό της Savage X Fenty. Σε μια εικόνα, το κεφάλι της τραγουδίστριας που κοιτά χαμηλά πάνω στον γυμνό της ώμο, ενισχύεται από μια έκρηξη μπλε γκουάς πάνω στο κεφάλι της.

Η εικόνα θυμίζει το κολάζ Simpson’s Tulip (2014) και Blue Note (2017), τα οποία συνδυάζουν ασπρόμαυρη τεχνική με ακουαρέλα στο χέρι. Σε μια άλλη, η Rihanna επικρατεί με την παρουσία της, τοποθετημένη σε μια σέπια γέφυρα, φωτισμένη από την πόλη στο βάθος.

«Έπρεπε να δημιουργήσω εικόνες της Rihanna για να τοποθετήσω μέσα τα περιβάλλοντα των πρώτων υλών από το αρχείο μου», ανέφερε η Simpson σε δήλωση της στο Essence. «Γνωρίζοντας το χάρισμα της Rihanna και την επιβλητική της παρουσία, η προσπάθειά μου ήταν να είμαι όσο το δυνατόν πιο παρούσα και προετοιμασμένη για να καταγράψω την εξαιρετική της σχέση με την κάμερα».

Το τεύχος περιλαμβάνει επίσης ένα προσωπικό δοκίμιο από την ηθοποιό και μοντέλο Zora Simpson Casebere, κόρη των Lorna Simpson και James Casabere, που αντικατοπτρίζει το πώς τα τραγούδια και η δημόσια παρουσία της Rihanna τη βοήθησαν να ξεπεράσει τς δύσκολες φάσεις της ενηλικίωσης. «Στα 13, ήμουν βαθιά ευγνώμων που σε μια διαμορφωτική στιγμή στη ζωή μου, ήταν η φωνή και η τέχνη της Rihanna που έγιναν οδηγοί μου σε τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική εξερεύνηση και τη σεξουαλική αυτονομία».

Η Simpson Casebere βοήθησε τη μητέρα της να προετοιμαστεί για τη φωτογράφιση. Όπως αναφέρει, όταν η τραγουδίστρια μπήκε για πρώτη φορά στο δωμάτιο, «γοητεύτηκε». «Ήταν ο ίδιος ο ορισμός της χάρης, του χαρίσματος και της επιρροής», γράφει. Η Rihanna «αντίκρισε την κάμερα με δύναμη και πιθανότητα – δύναμη στον τρόπο με τον οποίο μετακίνησε το σώμα της μέσω του χώρου και πιθανότητα στον τρόπο με τον οποίο αποσυναρμολογήθηκε και πέρασε πέρα ​​από τα θεσμικά όρια.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού, η Ριάννα κοιτάζει επίμονα την κάμερα, τα μάτια της τονίζονται με φωτεινή μπλε σκιά ματιών και δεν φοράει τίποτα παρά ένα κολιέ με διαμάντια. Το πρόσωπό της αναδύεται από μια κορώνα λιθογραφιών κρυστάλλων του 19ου αιώνα που συσσωρεύονται στο κεφάλι της, υπενθυμίζοντας τις εικόνες γυναικών κάτω από λαμπτήρες σαλόνι ομορφιάς, ή φορούν βουνά σίδερα για να ορίσουν ένα χτένισμα. Η φωτογραφία είναι παρόμοια με το Simpson’s Earth & Sky # 5, # 10, # 16 και # 24 (2016).

«Η Λόρνα είναι ένας θρύλος» είπε η Rihanna για την καλλιτέχνη της οποίας η αξιέπαινη καριέρα εκτείνεται σε τρεις δεκαετίες. «Ειλικρινά, απλά δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να συνεργαστώ μαζί της» είπε. «Αλλά μου αρέσει να στοχεύω ψηλά και μου αρέσει να προκαλώ τον εαυτό μου» τόνισε.

Το τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του περιοδικού Essence με αφιέρωμα στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Lorna Simpson, γεννημένη στις 13 Αυγούστου 1960, είναι αμερικανίδα φωτογράφος και καλλιτέχνης πολυμέσων. Ήρθε στο προσκήνιο τη δεκαετία του 1980 και του 1990 με έργα τέχνης όπως το Guarded Conditions και το Square Deal. Η Simpson είναι πιο γνωστή για το έργο της στην εννοιολογική φωτογραφία. Τα έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές εκθέσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είναι πιο γνωστή για τις εγκαταστάσεις φωτογραφικών κειμένων, τα κολάζ φωτογραφιών και τις ταινίες της. Η πρώιμη δουλειά της έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη φύση της αναπαράστασης, της ταυτότητας, του φύλου, της φυλής και της ιστορίας. Η Simpson συνεχίζει να διερευνά αυτά τα θέματα σε σχέση με τη μνήμη και την ιστορία σε διάφορα μέσα, όπως φωτογραφία, ταινία, βίντεο, ζωγραφική, σχέδιο, ήχος και γλυπτική. 

Read more