Richard Long: Ο διάσημος land art καλλιτέχνης δημιουργεί έναν ακόμη περίπατο του, στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης
Tα διάσημα μονοπάτια του καλλιτέχνη
ΤΕΧΝΗ

Richard Long: Ο διάσημος land art καλλιτέχνης δημιουργεί έναν ακόμη περίπατο του, στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης

Richard Long: To νέο έργο του «Athens Slate Line» οδηγεί στο Ιερό Διονύσου Ελευθερέως.

Richard Long: Ο διάσημος Land art καλλιτέχνης σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο της δράσης «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», παρουσιάζει, από τις 21 Ιουλίου 2020, την έκθεση του «Athens Slate Line», στον περίπατο που οδηγεί στο Ιερό Διονύσου Ελευθερέως.

Η έκθεση παρουσιάζεται στον Περίπατο που οδηγεί στο Ιερό Διονύσου Ελευθερέως στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, και συνδράμει στο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για ένα ανοιχτό πολιτιστικό καλοκαίρι. Ο θεσμός θέλει να ενεργοποιήσει τον διάλογο και να συνδέσει έναν αρχαιολογικό χώρο με τη σύγχρονη τέχνη.

Η έκθεση είναι σε επιμέλεια της Διευθύντριας του ΝΕΟΝ, Ελίνας Κουντούρη, θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

«Athens Slate Line» – Η έκθεση

Το έργο Athens Slate Line (1984) αποτελείται από 280 μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου που συναρμολογήθηκαν στο σχήμα μιας γραμμής. Το γραμμικό σχήμα του λειτουργεί σαν ένα μονοπάτι, παραπέμποντας στη διαλογιστική φύση του βαδίσματος. Οι περίπατοι συνδυάζουν τη φυσική αντοχή με τις αρχές της τάξης, της δράσης και της ιδέας, προτείνοντας ένα νέο τρόπο θέασης της ευρύτερης περιοχής του χώρου.

Η γραμμή βρίσκεται στον πυρήνα της καλλιτεχνικής πρακτικής του Long. Πρωτοεμφανίστηκε στο εμβληματικό έργο του «A Line Made by Walking», 1967, το οποίο δημιούργησε πατώντας επανειλημμένα στο ίδιο μονοπάτι σε ένα λιβάδι στο Γουίλτσαΐρ, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Saint Martin’s School of Art. Ο Long χρησιμοποιεί τις γραμμές καθ’ όλη την καριέρα του και σε εντυπωσιακές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, όπως η Ιρλανδία, η Αυστραλία, τα Ιμαλάια, η Βολιβία, η Ιαπωνία.

Το «Athens Slate Line» είναι απόλυτα μοναδικό, διότι δημιουργείται εκ νέου κάθε φορά. Χρησιμοποιούνται οι σταθερές και συμπαγείς πέτρες για να ορίσουν το περίγραμμα και ο εσωτερικός χώρος γεμίζει με πέτρες τοποθετημένες σποραδικά και τυχαία, με αποτέλεσμα το έργο να έχει διαφορετική μορφή κάθε φορά, ενσωματώνοντας έτσι τη ρευστή φύση του φυσικού τοπίου μέσω της μορφής και του υλικού αλλά και μέσω της εγκατάστασής του.

Σύμφωνα με την Ελίνα Κουντούρη:

«Οι περίπατοι του Long αποτελούν έκφραση της ανθρώπινης σχέσης με τη φύση, ξεκινούν από την πρώιμη λειτουργία του ανθρώπου να βαδίζει. Το έργο που παρουσιάζεται στον Περίπατο λειτουργεί σαν μια νοητή συνέχεια της διαδρομής, η οποία ανεβαίνει το λόφο της Ακρόπολης έως το Ιερό της Αθηνάς. Μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου σμίγουν μεταξύ τους και όλα μαζί δημιουργούν ένα μονοπάτι, μια γραμμή πολιτισμού από το Ιερό του Διονύσου στην Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης.

Η συνεύρεση αυτή είναι μια σύζευξη τέχνης και ζωής που καταγράφει την εφήμερη σχέση ανάμεσα στη φύση, τα υλικά, το χρόνο, την απόσταση, την τοπογεωγραφία. Συνδέει το τοπίο με το παρόν με το παρελθόν και τους διαχρονικούς περιπατητές, ενσωματώνοντας μια προσωπική, βιωματική και απελευθερωτική εμπειρία».

Ο καλλιτέχνης

Ο βρετανός ζωγράφος και γλύπτης Richard Long, γεννήθηκε το 1945 στο Μπρίστολ, Αγγλία, και συνδέθηκε με την εμφάνιση του ρεύματος Land Art στη Βρετανία στη δεκαετία του 1960. Κεντρικό ρόλο στο έργο του κατέχει το βάδισμα, και έχει πραγματοποιήσει αμέτρητους περιπάτους σε όλο τον κόσμο. Αντλώντας έμπνευση από τις διεργασίες της φύσης και τα οργανικά υλικά, τα πρωτοποριακά έργα του επιχειρούν να μιμηθούν την εμπειρία της φύσης. Τα γλυπτά του συνήθως έχουν τη μορφή γεωμετρικών σχημάτων (κύκλων, γραμμών, ελλείψεων και σπειρών) και συχνά αποτελούνται από υλικά αυτόχθονα στον τόπο όπου δημιουργούνται.

Σε όλο το έργο του, η πεζοπορία γίνεται μία καταγεγραμμένη μορφή τέχνης, μέσω της οποίας μπορεί να εξερευνήσει την παροδική φύση του χρόνου, την απόσταση και τον χώρο, όπως εμφανίζονται τόσο στο φυσικό τοπίο όσο και ως μορφές τέχνης. Ο Long έχει εκθέσει έργα του στο Museum of Modern Art στην Οξφόρδη, στο Stedelijk Museum του Άμστερνταμ, το Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη και στο San Francisco Museum of Modern Art, μεταξύ άλλων ιδρυμάτων. Έχει δημιουργήσει πολλά έργα δημοσίου χώρου έπειτα από αναθέσεις, ανάμεσά τους έργα για το Hearst Building στη Νέα Υόρκη και το Houghton Hall στο Norfolk.

Ο Long είναι ο μόνος καλλιτέχνης που έργα του έχουν συμπεριληφθεί τέσσερις φορές στη βραχεία λίστα του βραβείου Turner, το οποίο και έλαβε το 1989. Το 2013 ονομάστηκε διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) και το 2018 χρίστηκε Ιππότης.

Read more