Ρέμπραντ: Το μικροσκοπικό έργο του που διεκδικεί μία από τις μεγαλύτερες τιμές πώλησης
Ένα αριστούργημα μικρών διαστάσεων
ΤΕΧΝΗ

Ρέμπραντ: Το μικροσκοπικό έργο του που διεκδικεί μία από τις μεγαλύτερες τιμές πώλησης

Ρέμπραντ: Το έργο του Ολλανδού ζωγράφου «Αβραάμ και οι Άγγελοι» βγαίνει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

Ρέμπραντ: Είναι ένα από τα αριστουργηματικά έργα του ζωγράφου, από τα λίγα που βρίσκονται σε ιδιωτική συλλογή.

Ο οίκος Sotheby’s έχει ξεκινήσει, από τις 3 Οκτωβρίου, την παρουσίαση του αριστουργήματος του Ρέμπραντ «Abraham and the Angels» που θα βγει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη με τιμή εκτίμησης από 20 έως 30 εκατομμύρια δολάρια. Ο πίνακας θα ταξιδέψει στο Χονγκ Κονγκ, το Λος Άντζελες, το Άμστερνταμ και το Λονδίνο.

Το μοναδικό αυτό έργο του Ολλανδού ζωγράφου είναι μικροσκοπικών διαστάσεων (6Χ8 ίντσες, 15Χ20 εκατοστά) και φιλοτεχνήθηκε το 1646. Απεικονίζει μια σκηνή από το βιβλίο της Γένεσης, στο οποίο τρεις άγγελοι που παρουσιάζονται ως ταξιδιώτες, επισκέπτονται το ηλικιωμένο ζευγάρι Σάρα και Αβραάμ για να παραδώσουν ένα θεϊκό μήνυμα: ότι η Σάρα θα γεννήσει ένα γιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των βιβλικών σκηνών του Ρέμπραντ βρίσκονται σε θεσμικές συλλογές, και είναι εξαιρετικά σπάνιο να βλέπει κάποιος ένα τόσο σημαντικό έργο να βγαίνει σε δημοπρασία.

Abraham and the Angels, Rembrandt

Rembrandt van Rijn, Abraham and the Angels, 1646. Courtesy Sotheby’s

Το ζωγραφικό έργο παρουσιάστηκε πριν λίγα χρόνια (2017) στη Νέα Υόρκη και δείχνει μια νέα προσέγγιση στην εικονογραφική αφήγηση του καλλιτέχνη. Ο Ρέμπραντ έχει κάνει αρκετές απεικονίσεις του Αβραάμ, έχοντας μελετήσει ιδιαίτερα τις εικόνες της Βίβλου. Στη συγκεκριμένη απεικόνιση το στιλ του καλλιτέχνη απομακρύνεται από το μπαρόκ και γίνεται αρκετό πιο εκλεπτυσμένο. Το μικροσκοπικό έργο παρουσιάστηκε με άλλα έργα μικρής κλίμακας στη βιτρίνα του Frick.

Η τελευταία φορά που πωλήθηκε σε δημοπρασία ήταν το 1848 για μόλις 64 στερλίνες στον οίκο Christie’s. Ο πρώτος καταγεγραμμένος ιδιοκτήτης του, το 1647, ήταν ο Ολλανδός επιχειρηματίας Martin van den Broeck. Άλλαξε τα χέρια αρκετές φορές και πέρασε από τις συλλογές των Benjamin West και Sir Thomas Baring.

Για δεκαετίες, το έργο παρέμεινε στην οικογενειακή συλλογή von Pannwitz με έδρα το Heemstede. Στη συνέχεια πήγε στον διάσημο συλλέκτη παλαιών δασκάλων Alfred Bader το 2004, και από εκεί ήρθε στα χέρια του βετεράνου εμπόρου Otto Naumann, ο οποίος είναι σήμερα αντιπρόεδρος στον οίκο Sotheby’s. Ο σημερινός ιδιοκτήτης το απέκτησε το 2006 με ιδιωτική πώληση και με λιγότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια.

Rembrandt

Αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη

Η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο έργο θα φτάσει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή πώλησης έργο του Ρέμπραντ σε δημοπρασία, ενώ μέχρι τώρα η ανώτερη τιμή ήταν έως 34 εκατομμύρια δολάρια.

Read more