Quino Mafalda: Ο «πατέρας» της Μαφάλντα δεν είναι πια εδώ
Το διασημότερο δημιούργημά του η «ασεβής» Μαφάλντα
ΤΕΧΝΗ

Quino Mafalda: Ο «πατέρας» της Μαφάλντα δεν είναι πια εδώ

Quino Mafalda: Ο Αργεντίνος σκιτσογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Quino Mafalda: Η είδηση του θανάτου του Αργεντίνου σχεδιαστή Joaquín Salvador Lavado, γνωστού ως Quino (Κίνο), ξεκίνησε να αναπαράγεται από ισπανόφωνα Μέσα και επιβεβαιώθηκε, με ανάρτηση του εκδότη του Daniel Divinsky, στο Twitter.

«Ο Quino είναι νεκρός. Όλοι οι καλοί άνθρωποι της χώρας και του κόσμου ολόκληρου θα τον θρηνήσουν», έγραψε o εκδότης του.

Την αγαπημένη ηρωίδα Μαφάλντα την πρωτοσχεδίασε το 1964 κι έκτοτε γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Μια ηρωίδα που μέσα από τους ενηλίκους προβληματισμούς της και την παιδική, αγνή περιέργειά της μιλούσε για διαχρονικά προβλήματα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Familiares y amigos informamos que esta mañana falleció nuestro Querido Maestro, Quino❤️?⁠ ⁠ #quino #mafalda #adiosmaestroquino

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mafalda Oficial (@mafaldadigital) στις

O Joaquín Salvador Lavado, γεννήθηκε στην πόλη Μεντόζα της Αργεντινής το 1933, από Aνδαλουσιανούς μεταναστες. Το όνομα Quino του δόθηκε από τη γέννησή του, ώστε να ξεχωρίζει από τον θείο του Joaquín Tejón, ζωγράφο και γραφίστα. Σε ηλικία δεκατριών ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά το 1949 εγκατέλειψε «κουρασμένος από το να ζωγραφίζει αμφορείς».

Αφιερώθηκε λοιπόν, στο μεγάλο του πάθος: τη γελοιογραφία και το σκίτσο. Το διασημότερο δημιούργημά του ήταν η «ασεβής» Μαφάλντα, που «γεννήθηκε» από το πενάκι του το 1964: η μικρή κόρη μιας νοικοκυράς και ενός ασφαλιστή που με τις ερωτήσεις της και την ωριμότητά της φέρνει συνεχώς σε αμηχανία τους «τρομοκρατημένους» γονείς της. Η Μαφάλντα ζητά εξηγήσεις για τα πάντα: την κατάσταση των γυναικών, τη δικτατορία, τον υπερπληθυσμό, τον πυρηνικό πόλεμο, ακόμη και για τον Φιντέλ Κάστρο, εκφράζοντας με τον τρόπο της τις αγωνίες της γενιάς του ’60.

Όταν κυκλοφόρησε στην Ισπανία του Φράνκο, η Μαφάλντα θεωρήθηκε ανάγνωσμα αποκλειστικά για ενήλικες. Στη Βολιβία, τη Χιλή, τη Βραζιλία, τα σκίτσα του Quino λογοκρίθηκαν. Μετά το πραξικόπημα του 1976 στην Αργεντινή, ο Quino κατέφυγε στην Ιταλία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ισπανία. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1987 εναντίον του προέδρου της Αργεντινή Ραούλ Αλφονσίν, ο Quino δημοσίευσε ένα σκίτσο της Μαφάλντα να δηλώνει: «Ναι στη δημοκρατία! Ναι στη δικαιοσύνη! Ναι στην ελευθερία! Ναι στη ζωή!».

Η Μαφάλντα είχε επιλεχθεί ως εκπρόσωπος για την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού της UNICEF. Πρόσφατα ο Quino υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και, μολονότι οι γιατροί κατάφεραν αρχικά να τον σταθεροποιήσουν, η υγεία του κατόπιν επιδεινώθηκε ραγδαία, όπως ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2004 στην Página/12, εφημερίδα της Αργεντινής, ο Quino είχε δηλώσει πως είχε «πάντα εμμονή» για τη σχέση ανάμεσα στους αδύναμους και στους ισχυρούς. «Νομίζω πως αν πρόκειται να ανοίξω την εφημερίδα και διαπιστώσω πως τα σχέδια μου δεν θα είναι εκεί θα νιώσω αγωνία, έτσι συνεχίζω να σχεδιάζω. Σαν και αυτόν τον σταθμάρχη που βγαίνει στη σύνταξη, αλλά επιστρέφει κάθε ημέρα για να δει αν τα τρένα είναι στην ώρα τους. Δεν μπορώ να με φανταστώ να περιμένω τα τρένα να περάσουν. Αφήστε που στη δουλειά μου δεν υπάρχουν τρένα», είχε δηλώσει απαντώντας στην ερώτηση γιατί εξακολουθεί να δημιουργεί.

Το χρονικό ενός  επιτυχημένου κόμικ
  • 15 Μαρτίου 1962: Ο Κίνο πρωτοσχεδιάζει την Μαφάλντα για μια διαφημιστική εκστρατεία πλυντηρίων, η οποία τελικά δεν εκδίδεται.
  • 1964. Τα πρώτα στριπ της Μαφάλντας στο ένθετο Γρεγόριο του περιοδικού Λεοπλάν.
  • 29 Σεπτεμβρίου 1964: Το στριπ «Μαφάλντα» αρχίζει να εκδίδεται δυο φορές την εβδομάδα στο περιοδικό Πριμέρα Πλάνα. Εμφανίζονται η Μαφάλντα και ο πατέρας της.
  • 6 Οκτωβρίου 1964: Εμφανίζεται η μητέρα.
  • 19 Ιανουαρίου de 1965: Εμφανίζεται ο Φελίπε.
  • 15 Μαρτίου de 1965: Ο Κινο πάει στην εφημερίδα Ελ Μούντο και η Μαφάλντα πάει στο νηπιαγωγείο.
  • 29 Μαρτίου 1965: Εμφανίζεται ο Μανολίτο.
  • 6 Ιουνίου de 1965: Εμφανίζεται η Σουσανίτα.
  • Φεβρουάριος 1966: Εμφανίζεται ο Μιγκελίτο.
  • Αύγουστος 1967: η μητέρα της Μαφάλντας είναι έγκυος.
  • 22 Δεκεμβρίου 1967: Κλείνει η Ελ Μούντο (πραξικόπημα στην Αργεντινή) και η Μαφαλντα εξαφανίζεται για έξι μήνες.
  • 21 Μαρτίου 1968: γεννιέται ο Γκίγιε.
  • 2 Ιουνίου 1968: ‘Επανεμφανίζεται η Μαφαλντα στο “Siete Días Ilustrados” 4 φορές την εβδομάδα.
  • Τέλη 1969: Ο πατέρας αγοράζει αυτοκίνητο.
  • Φεβρουάριος 1970: Εμφανίζεται η Λιμπερτάδ.
  • 25 Ιουνίου 1973:Το τελευταίο στριπ της σειράς.
  • 1976: Ο Κίνο φτιάχνει μια αφίσα με τα δικαιώματα του ανθρώπου με χαρακτήρες της Μαφάλντας.

Read more