Petrit Halilaj: Τεράστια λουλούδια και φωλιές πουλιών σε διάλογο με το πάρκο της πόλης της Μαδρίτης
Υπερμεγέθη λουλούδια σε μια φωλιά αγάπης
ΤΕΧΝΗ

Petrit Halilaj: Τεράστια λουλούδια και φωλιές πουλιών σε διάλογο με το πάρκο της πόλης της Μαδρίτης

Petrit Halilaj: Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Palacio de Cristal της Μαδρίτης ανοίγει παράθυρα σε όλα τα πλάσματα που κατοικούν στο πάρκο της πόλης.

Petrit Halilaj: Ο καλλιτέχνης μετατρέπει το Palacio de Cristal της Μαδρίτης σε μια τεράστια φωλιά πουλιών, με υπερμεγέθη λουλούδια και όλα αυτά που χρησιμοποιούν για να προσελκύσουν το ταίρι τους.

Ουσιαστικά δηλαδή φτιάχνει μια εγκατάσταση για να υμνήσει την αγάπη και να δημιουργήσει μεταξύ του δημόσιου χώρου του πάρκου και του μουσείου, ένα παράθυρο επικοινωνίας. Είναι η πρώτη έκθεση που εγκαινιάστηκε από το Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia μετά το lockdown λόγω της πανδημίας COVID-19. Στη μεγάλη αυτή φωλιά μιμείται τις περίπλοκες δομές των πουλιών, όταν ετοιμάζουν τη φωλιά τους και τη διακοσμούν με περίτεχνα αντικείμενα για να προσελκύσουν τον σύντροφό τους.

Κλιμακώνοντας το μέγεθος της φωλιάς και των λουλουδιών, ο καλλιτέχνης ενθαρρύνει τους θεατές να ξεφύγουν, ακόμη και στιγμιαία, από την ιδέα ότι οι άνθρωποι είναι το κέντρο και το μέτρο όλων των πραγμάτων, με σκοπό να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ως ένα ακόμη στοιχείο μεταξύ πολλών. Έτσι, η φωλιά αποκαλύπτεται ως το περιβάλλον για ένα τελετουργικό που βρίσκεται σε αναμονή για συναντήσεις και συμμαχίες μεταξύ των διαφορετικών επισκεπτών του χώρου.

«Ήθελα να συλλάβω το Palacio de Cristal ως ένα μέρος για τον εορτασμό της αγάπης», λέει ο Halilaj. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί και προσωπικές αναφορές  προσθέτωντας ένα κοινωνικό και πολιτικό στρώμα στην οικειότητα επισημαίνοντας την ανάγκη για προβολή και αποδοχή.

Τελικά η φωλιά των πουλιών, γίνεται το σημείο συνάντησης πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων.

Γεννημένος το 1986 στο Kostërc (Κοσσυφοπέδιο), ο Petrit Halilaj ζει και εργάζεται ανάμεσα στη Γερμανία, το Κοσσυφοπέδιο και την Ιταλία. Το έργο του συνδέεται βαθιά με την πρόσφατη ιστορία της χώρας του και τις συνέπειες των πολιτικών και πολιτιστικών εντάσεων στην περιοχή. Αλλά ενώ αντιμετωπίζει μια συλλογική μνήμη, το έργο του προέρχεται συχνά από μια προσωπική εμπειρία και είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας οικείας διαδικασίας και μιας κοινής στιγμής με κάποιον που αγαπά. Ο μοναδικός του, και μερικές φορές ασεβής τρόπος, να αντιμετωπίσει παιχνιδιάρικα την ουσία της πραγματικότητας οδηγεί σε βαθύ προβληματισμό σχετικά με τη μνήμη, την ελευθερία, την πολιτιστική ταυτότητα και τις ανακαλύψεις ζωής.

Το έργο του Petrit Halilaj έχει παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις στο New Museum, NYC. το Fondazione Merz, Τορίνο · το Zentrum Paul Klee, Βέρνη · το Μουσείο Hammer, Λος Άντζελες. το Hangar Bicocca, Μιλάνο · το Kölnischer Kunstverein, Κολωνία · το Bundeskunsthalle, Βόννη · την Εθνική Πινακοθήκη του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα · το Kunsthalle Lissabon, Λισαβόνα · το Ίδρυμα Galeries Lafayette, Παρίσι · WIELS, Βρυξέλλες; καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις στο Palais de Tokyo του Παρισιού. το MAK Center for Art and Architecture, Λος Άντζελες · το Palazzo Grassi, Pinault Collection, Βενετία. και το Westfälischer Kunstverein, Münster.

Εκπροσώπησε το Κοσσυφοπέδιο στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας το 2013. Έλαβε το βραβείο Mario Merz και την ειδική αναφορά της κριτικής επιτροπής στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας το 2017. Το 2019, συμμετείχε στις ομαδικές εκθέσεις «The Palace at 4am» στο NEON, Μύκονος, Ελλάδα, «Άστεγες ψυχές» στο Μουσείο της Λουιζιάνας στη Δανία και στη 15η Μπιενάλε της Λυών.

Πληροφορίες για την έκθεση:

Τίτλος: Από ένα κοράκι και τυφώνες, που από άγνωστα μέρη φέρνουν πίσω μυρωδιές ανθρώπων ερωτευμένων

Καλλιτέχνης: Petrit Halilaj

Διάρκεια: 16 Ιουλίου 2020 – 28 Φεβρουαρίου 2021

Τοποθεσία: Palacio de cristal, Parque del Retiro, Μαδρίτη

Οργανισμός: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Read more