Πάμπλο Πικάσο: Ολοκληρώνει ένα έργο μέσα σε 5 λεπτά – Δείτε το σπάνιο βίντεο [vid]
H διαδικασία της δημιουργίας
ΤΕΧΝΗ

Πάμπλο Πικάσο: Ολοκληρώνει ένα έργο μέσα σε 5 λεπτά – Δείτε το σπάνιο βίντεο [vid]

Πικάσο: Ένα ντοκιμαντέρ του 1955 «Το Μυστήριο του Πικάσο» δείχνει τον ζωγράφο να φτιάχνει ένα ζωγραφικό έργο σε μόλις 5 λεπτά.

Πικάσο: Ο σκηνοθέτης του διάσημου θρίλερ οι «Διαβολογυναίκες» Ανρί Ζορζ Κλουζό, έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τον Πικάσο. Στα τελευταία λεπτά του φιλμ οι δυο τους κάνουν ένα παιχνίδι, ένα challenge που θα λέγαμε και σήμερα.

O σκηνοθέτης ουσιαστικά τον προκαλεί να ζωγραφίσει κάτι σε 5 λεπτά. Στο βίντεο που ακολουθεί έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον μεγάλο ζωγράφο το 1955 να ζωγραφίζει ζωντανά μπροστά στην κάμερα.

Ο Κλουζό είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ημέρας και ρώτησε τον καμεραμάν του πόσο φιλμ είχε ακόμη. «450 πόδια» απάντησε εκείνος, που μεταφραζόταν σε πέντε λεπτά ταινίες. «Μπορείς να μας κάνεις κάτι σε πέντε λεπτά;» ρώτησε τον Πικάσο και εκείνος το έκανε σε πέντε λεπτά ακριβώς.

Ο Πικάσο κάνει ένα παιχνίδι. Ξεκινάει φτιάχνοντας ένα ψάρι, το μεταμορφώνει σε κότα και στη συνέχεια σε πρόσωπο! Και ενώ ξεκινάει σε άσπρο μαύρο τελικά προσθέτει έντονα χρώματα και καταλήγει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Το αν πρόκειται περί αριστουργήματος επειδή απλά και μόνο το έφτιαξε ο Πικάσο είναι ένα θέμα προς συζήτηση… αυτό όμως που θέλει να δείξει το βίντεο είναι η πολυπλοκότητα, το ζωντανό πνεύμα, η εγρήγορση αλλά και η αίσθηση του χιούμορ του ζωγράφου. Το ταλέντο δεν νομίζω ότι είμαστε σε θέση να το αμφισβητήσουμε.

Read more