
Our Bodies Back: Ο χορός των μαύρων γυναικών κατά της βίας
Our Bodies Back: Μια ταινία του Jonzi D δείχνει μέσω του χορού και της ποίησης τις φυλετικές και έμφυλες διακρίσεις.
«Our Bodies Back»: «Ελπίζω η ταινία να μας επιτρέπει την εμπειρία της ενσυναίσθησης. Να καταλάβουμε ότι η ομορφιά, το τραύμα και η αντίσταση μπορούν, την ίδια στιγμή, να συνυπάρξουν. Ελπίζω να ενδυναμώνονται οι Μαύρες με αυτή την ταινία» τόνισε ο Jonzi D.

Η μικρού μήκους ταινία του Jonzi D «Our Bodies Back (Πίσω, τα σώματά μας)», είδε πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας. Ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε με τη χιπ-χοπ θεατρική πλατφόρμα του Λονδίνου Sadlers Wells ανταποκρινόμενος στο κίνημα Black Lives Matter. Με την ταινία του θέλησε να τονίσει μέσω του χορού τις φυλετικές αδικίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, σε όλον τον κόσμο, οι Μαύροι.
Η ταινία πήρε το όνομά της από το ποίημα «We Want Our Bodies Back (Θέλουμε πίσω τα σώματά μας)» που έγραψε η Jessica Care Moore αντιδρώντας στον θάνατο της Σάντρα Μπλαντ, το 2015 (την 28χρονη Αφροαμερικανή από το Τέξας σταμάτησε η αστυνομία επειδή δεν έβγαλε φλας, μετά από διαπληκτισμό η Μπλαντ κατέληξε στο κελί όπου τρεις μέρες αργότερα βρέθηκε κρεμασμένη, χωρίς να έχει διασαφηνιστεί κατά πόσον επρόκειτο για αυτοκτονία).

H ποιήτρια Jessica Care Moore
Στην ταινία, η Moore διαβάζει από το Ντιτρόιτ το ποίημα και τρεις χορεύτριες/χορογράφοι, οι Axelle «Ebony» Munezero, Bolegue Manuela και Nafisah Baba, χορεύουν από το Μόντρεαλ, το Ανόβερο και το Λονδίνο, αντιστοίχως. Τα γυρίσματα και η παραγωγή έγιναν εξ αποστάσεως, λόγω κοκρονοϊού.
Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον σκηνοθέτη Jonzi D, «Μια βδομάδα μετά τον φόνο και πάνω στην ένταση των διαδηλώσεων Black Lives Matter, είχα φτάσει στα όριά μου» δήλωσε στο AnOther.

«Πέρυσι, στο Λονδίνο, μίλησα με τη Moore για το ενδιαφέρον και την εμπειρία της στην «χορο-ποίηση». Οπότε, όταν προέκυψε η ευκαιρία, επικοινώνησα μαζί της» εξήγησε ο σκηνοθέτης. «Το ποίημα «Θέλουμε πίσω τα σώματά μας» γράφτηκε για τη Σάντρα Μπλαντ. Μια Μαύρη που βασανίστηκε και μετά φονεύθηκε από κρατικά χρηματοδοτούμενους ρατσιστές αγροίκους, μασκαρεμένους ως όργανα επιβολής του νόμου. Οι χορεύτριες έπρεπε να μπορούν ενσαρκώσουν το ποίημα. Έπρεπε να εξερευνήσουν την κοινή τους εμπειρία ως Μαύρες. Πέραν του ότι ήταν αδελφά πνεύματα, κάθε χορεύτρια ειδικεύεται σε διαφορετικές τεχνικές…»

Ο καλλιτέχνης Jonzi D
«Ελπίζω η ταινία να μας επιτρέπει την εμπειρία της ενσυναίσθησης. Να καταλάβουμε ότι η ομορφιά, το τραύμα και η αντίσταση μπορούν, την ίδια στιγμή, να συνυπάρξουν. Ελπίζω να ενδυναμώνονται οι Μαύρες με αυτή την ταινία» τόνισε ο Jonzi D.